De când am început să conștientizez sărbătorile, am căutat întotdeauna originea și motivul celebrării. Personal, am considerat ziua de 8 Martie dedicată mamelor și femeilor în general, nefiind valabil pentru adolescente de 14-15 ani. Dar de asemenea, ziua de 8 Martie, este o zi dedicată sexului frumos în care se sărbătoresc drepturile femeii.
Tin să cred că după o anumită vârstă și experiență te numești femeie, dar este doar o perspectivă personală. Conform DEX-ului, explicația este următoarea:
„FEMÉIE, femei, s. f. 1. Persoană adultă de sex feminin; muiere. 2. Persoană de sex feminin căsătorită. ♦ (Pop.; urmat de determinări în genitiv sau de un adjectiv posesiv) Soție, nevastă. [Pr.: -me-ie] – Lat. familia „familie”.”
Aceasta fiind prima explicație din 96 de înțelesuri! Poți accesa mai multe informații aici.
Istoric vorbind, Ziua Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Această rezoluție comemorează realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor cât și discriminarea resimțită în unele părți ale globului.
De exemplu, femeile din Afghanistan, Pakistan sau India, sunt supuse zilnic abuzurilor și nu au drepturi egale cu bărbații. O realitate crudă dar adevărată. Pentru mai multe detalii aici.
Dar există și țări în care femeile au drepturi egale cu bărbații dar și unde au mai multe oportunități. Țări precum Suedia, Norvegia sau Olanda sunt câteva din clasamentul de 23 de țări în care femeile duc o viață mai fericită, unde drepturile și egalitatea de sex sunt intens promovate și acceptate de societate. Pentru mai multe informații găsești aici.
Când eram mai mică și mai neștiutoare auzeam vorba , sexul frumos și slab, în corelație cu femeile. Acum iese feminista din mine, își umflă plămânii și strigă în gura mare: De ce sexul slab?
Când ai îndurat bărbate durerile menstruației, când hormonii urlă în tine și vrei să faci KO pe fiecare persoană în parte?
Când ai îndurat bărbate durerile facerii, când o ființă extraterestră se formează înăuntrul corpului tău?
Când ai îndurat bărbate depresia postnatală, anxietatea socială și abuzul fizic?
Femeile sunt puternice.
Femeile sunt frumoase. Blonde, brunete, roșcate, cu forme voluptoase sau trase ca prin inel, sunt niște opere de artă aduse la viață. Niște zeițe reîncarnate în muritori de rând, aduse pe lume ca să asiste la miracolul vieții și să propovăduiască din farmecele adunate ani de-a rândul.
Dragostea, emoțiile și trăirile sunt esențe păstrate în sticluțe mici și date mai departe de-a lungul generațiilor. Cum crezi s-au produs minunatele poeme, basme sau povești cu faimoase eroine?
Femeie, la mulți ani, căci meriți!
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.
Views: 33