Cum să faci cumpărături sustenabile?

De câte ori ai auzit ‘trebuie să economisim ca să ne cumpărăm x y z’ dar de cele mai multe ori sfârșești în a cheltui banii din savings luna următoare.

De când ne-am mutat în locuința cea nouă, nu am avut timp niciodată să fac o triere a lucrurilor cum se cuvine. Ba obosiți de la muncă, ba weekend aglomerat sau pur și simplu lenea își spunea păsul.

Timp de o săptămână am realizat un experiment personal în vederea tabieturilor în ceea ce privește cumpărăturile și reciclarea. Iată ce a ieșit:

Produsele cosmetice:

Am observat că am multe creme și loțiuni de corp care ori sunt în termen ori a trebuit să le arunc deși nu le-am folosit.

De fiecare dată când ajung într-un beauty shop, mă abțin să achiziționez orice nu am nevoie (dar hei ce nu îi trebuie unei femei? ), pentru că știu că mă așteaptă stiva de produse în baie. Dar știi cum este în magazin, milioane de opțiuni și de împuținele de încercat.

Produsele de curățare și de îngrijirea locuinței

M-am apucat să inventariez produsele de sub chiuvetă și am observat că am 2-3 soluții degresante, 2 soluții de șters geamurile, soluție de aragaz, Domestos x 2, pastile de wc, etc.

Am început să folosesc ce am pe acasă și să adaptez soluțiile de curățare. De multe ori mă simt ca o vrăjitoare ce prepară poțiuni magice.

Și mai am o manie: puf puf de cameră. Știți voi, dispozitivul ăla care pare că nu merge dar care este numit ‘tu-ți Paștele mătii că acum mergi’.

Hainele

Marie Kondo are o emisiune în care îți explică cum să îți aranjezi casa, cum să ai o casă zen și cum să nu mai fii un colecționar țicnit.

Ea afirmă că, dacă nu porți un articol vestimentar într-un anotimp, de exemplu,fesul ăla pufos și cu moț de la iubi care te face să arăți a viitor pedofil, înseamnă că poți să te debarasezi de el. Înainte să sari ca ars și să îmi spui că este strategie de marketing, am încercat tehnica asta din decembrie și până în mai și este adevărat.

Nu ai timp să porți multe articole vestimentare și le lași acolo pentru ocazii speciale. De asemenea, aviz persoanelor publice. De ce crezi că se realizează evenimente de genul, My closet în care hainele vedetelor sunt puse la vânzare?

De aici vine dogma că femeile (și nu numai!) au un dulap neîncăpător. 🙂 Te provoc să te uiți în dulap și să îmi spui ce articole vestimentare nu mai folosești.

Ca să îți recuperezi o parte din investiție poți să îți adaugi hainele pe un site de vânzare-cumpărare precum amazon.com, ebay.com, olx.ro sau le poți adăuga în marketplace pe Facebook.

O alternativă ar fi să îți reciclezi hainele, la h&m. Dacă aduci 5 articole, primești un voucher de £5 lire ce poate fi activat la cumpărături peste £25 lire. Pentru mai multe detalii, click aici.

Dacă vrei să le donezi, le poți lăsa la un charity shop. Înainte de toate trebuie să te documentezi, să vezi pentru ce cauză vor fi donate. Moda vine și pleacă dar sunt oameni în alte părți ale globului care nu au haine să le protejeze corpul de condițiile climatice.

Electrocasnicele

Multe dintre ele se devalorizează rapid. Dacă acum un an ai plătit £50 de lire pe o pereche de căști, vei observa dezamăgit că acum valorează doar £10 lire. Am dus la reciclat placă de păr, uscător de păr, căști, tastatură etc. Este o modalitate bună de a nu ține antichități în cutii și debara.

Mâncare

Este un subiect sensibil pentru că ador să fac food shopping. La sfârșit de săptămână ne ducem să ne aprovizionăm și de multe ori sărim peste ce avem pe listă.

Nu înțeleg de ce mai realizăm faimoasele liste căci niciodată nu luăm doar ce este acolo. Am început să prepar porții mai mici ca să nu mai aruncăm mâncarea la gunoi. De asemenea, am făcut doar mâncăruri ușoare ce nu necesită depozitarea peste noapte în frigider.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *