Cine este Tea-cher D?

Dana este absolventă a Universității Ioan Cuza din Iași pe limbă și literatură română și franceză. Dana Lăcustă a început de curând proiectul de profă virtuală. Tea-cher D este un proiect educațional cu informații ușor de digerat la o cană cu ceai.

Blogulcăutat: Bună Dana, ești neschimbată de ultima dată când te-am văzut în liceu.

Tea-cher D: (zâmbește) Trebuie să îi mulțumesc mamei căci are gene bune. Glumesc, viața m-a schimbat un pic.

Blogulcăutat: De unde vine dragostea pentru limba franceză?

Tea-cher D: Am urmat cursurile Colegiului Național ‘Costache Negri’ din Galați pe profilul de Filologie cu specializarea Intensiv Franceză. Acolo am avut cea mai mișto dirigintă, pe doamna Aurelia Caragea. Datorită dumneaei, am prins drag de franceză și am mers pe drumul ăsta.

Blogulcăutat: Dar cum de ai știut că vrei să activezi în domeniul învățământului?

Tea-cher D: Pe la 4 ani mă jucam cu un vecin în fața blocului ‘de-a învățătoarea‘, un vecin care nu știa să citească prea bine și eu îl corectam. Apoi am trecut la învățat de împletit și îi ajutam pe ceilalți să învețe. Mi-a plăcut să îmi împart noțiunile în modul meu caracteristic.

Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat la Iași. Cum ți s-a părut viața acolo?

Tea-cher D: A fost prima dată când mi-am părăsit orașul natal și au fost 3 ani amuzanți și plini de viață. Nu te gândi că am petrecut în cluburi și mi-am epuizat nopțile.

Am stat într-un apartament cu o fostă colegă din liceu și i-am scos peri albi. Sunt unicul copil la părinți și a fost ceva oau pentru mine să împart casa cu altă persoană feminină (în afară de mama).

Îi făceam diferite farse și adoram modul în care reacționa. Au fost și situații în care ne împungeam căci mie îmi plăcea o anumită ordine și ei altă ordine. Sunt genul de persoană care are un cerc restrâns de prieteni și mi s-a părut natural că trebuie să mă întorc acasă după ce termin de dat licența.

Blogulcăutat: Cum ai intrat în domeniul învățământului?

Tea-cher D: Când învățam pentru titularizare, m-am angajat ca ajutor de educatoare la grădiniță. (pff) Au fost ore multe și bani extrem de puțini. Dar practica cu copiii mi-a adus împlinire personală. Făceam foarte multe activități de învățare prin jocuri, desene sau sunete.

Când am luat examenul de titularizare am fost șocată. Nu mă pregătisem îndeajuns și nici măcar nu voiam să mă prezint la examen. Am luat 7.05 și am fost repartizată la Școala Rediu. În România nu contează ce notă iei, este doar de fațadă, important este să cunoști persoanele cu influență.

Școala Rediu a fost cea mai mișto experiență pentru mine ca profesor debutant de limba franceză. Am predat claselor 5-8 dar anul a trecut super repede. Am avut parte de suport din partea directoarei, ea m-a ghidat să aplic și pentru definitivat. Mă înclin în fața dumneaei.

Blogulcăutat: La sfârșitul primului an de predare, ți-ai dat și definitivatul. Ce a urmat?

Tea-cher D: Am dat definitivatul și am luat 8,05! Am început să plâng când am văzut nota. Logica din capul meu spunea că nu am avansat deloc dar când m-a sunat directoarea din Rediu nu înțelegea de ce plâng. Tot ce îmi repeta era ‘Dana ai luat o notă bună și ai trecut!’

Am vrut să continui la Școala Rediu și în al doilea an. Mi s-a tăiat macaroana când profesoara titulară era în aceeași încăpere (eu nu știam!) și a făcut un scandal monstru zicând că locul la școala Rediu este al ei. Doamna profesoară a făcut un spectacol de mahala pentru un loc care era deja al ei, dar la care nu predase niciodată.

Între timp, eu am fost repartizată la școala nr. 18 din Galați. Acolo am văzut adevărata ‘față‘ a generației Z. Copiii din mediul urban și-au pierdut respectul față de cadrele didactice.

Îți vine să crezi că un părinte a venit la școală căci odorul nu luase 10 deși baremul arăta clar că merită nota 6?

Hai să îți explic. Le-am dat o evaluare simplă în care trebuiau să conjuge 9 verbe. Aveau un punct din oficiu. Părintele copilului a venit la școală și m-a amenințat că sună la inspectorat. I-am înmânat eu numărul de telefon și nici până în ziua de astăzi nu am primit acel telefon.

Blogulcăutat: Cum ți se pare învățământul românesc?

Tea-cher D: (oftează) Este greu să intri pe o ‘piață‘ dominată de o gândire comunistă și oameni dezinteresați. Am avut colegi (tineri!) care au admis că au luat postul pentru orele de muncă lejere și că își pot da interesul când vor ei. Am rămas trăsnită. Eu eram profa aia nebună care târâia după ea boxe, laptop, multe cărți și materiale la clasă.

Blogulcăutat: Poți să îmi dai un exemplu de o abordare nonconformistă în predarea ta?

Tea-cher D: Un exemplu pertinent ar fi că nu îmi ascultam elevii în varianta în care îl ridicam pe elev în picioare și îl puneam să turuie lecția. Dacă aveam un eșantion de 5 elevi, le puneam întrebări pe sărite toată săptămâna, le verificam temele și la sfârșitul săptămânii le făceam o medie. Multora le plăcea dar unii nu erau mulțumiți niciodată.

Blogulcăutat: Acum ești stabilită în Olanda. Cum a fost adaptarea într-o țară străină?

Tea-cher D: Este amuzant pentru că am zis că niciodată nu o să plec din țara mea ca să lucrez într-o țară străină. Decizia de a pleca în Olanda fost un cumul de factori incluzând multe frustrări și insistențele din partea unchiului și mătușii mele de a veni la ei.

Nu mi-a fost greu să mă acomodez căci veneam înainte în vizită la părinții mei când locuiau în Olanda. Actele mi-au venit într-un timp extrem de scurt și locul de muncă l-am găsit destul de repede.

Să fiu sinceră, în Galați eram destul de independentă. Aveam mașina mea și aveam o rutină de a mă duce la muncă, sală, dans, yoga și progresam cu afacerea mea handmade. Acum sunt într-un loc străin și nu prea ies.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Tea-cher D: (triumfătoare cu un zâmbet uriaș) Vreau să scriu o carte despre tehnici de învățare îmbinate cu povestea mea. Eu citesc foarte multe cărți de dezvoltare personală și știu că sună clișeic dar m-au ajutat enorm. Mi-aș dori să pot călători și să fac training profesorilor cu metode de învățare.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Tea-cher D: Oamenii trebuie să învețe să fie mai buni și să citească mai mult. Să ceară ajutorul când au nevoie și să încetăm să mai punem etichete.

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Tea-cher D: Activez pe WordPress, Instagram, Facebook și Youtube. Încerc să îmi fac timp să creez mai mult conținut pentru contul de Youtube și Facebook.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

3 comentarii pe “Cine este Tea-cher D?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *