Un român în Taiwan

“Asia is an entertainment, Europe is a dream, America is an imprisonment and Rest is a nightmare.”
― Santosh Kalwar

Andrei este stabilit la momentul actual în capitala Taiwan-ului unde predă chineză.

Blogul căutat: Bună Andrei, nu am mai vorbit de ceva timp. Ce mai este nou în viața ta?

Andrei Maier: Mă bucur că vorbim. Am rămas plăcut surprins căci este un prilej să mai catch up on things.

Blogul căutat: Ultima oară când am vorbit mai pe șleau a fost în 2015 la proiectul din Cluj. Ce s-a schimbat de atunci?

**Am am participat la un proiect Erasmus desfășurat în 2015 la Cluj, despre ‘Promoting Youth Migrants in Democratic Life across Europe’.**

Andrei Maier: (zâmbește) Nu sunt așa multe schimbate, mi-am terminat masterul, am început un doctorat ( care este pe jumătate terminat ) și mă antrenez pentru caiac canoe pentru luna Iunie.

Blogul căutat: Cum ai ajuns în Taiwan?

Andrei Maier: Am aplicat acum 7-8 ani la consulat în Budapesta pentru o bursă diplomatică în valoare de $1000 ( per month) pentru a studia la Universitatea din Taipei. Am fost fascinat de mentalitatea asiatică și am zis de ce nu.

Blogul căutat: Oau, ăsta da curaj, mai exact 8,513 kilometri de curaj. Cum au fost primele luni de acomodare?

Andrei Maier: Nu pot să spun dacă a fost greu sau ușor. Am predat copiilor engleză și acum predau chineza. Îți trebuie o viață să îți perfecționezi limba chineză căci este foarte complexă. Teoretic ar trebui ca la anul să mă duc în România să aplic pentru certificatul de traducător. Cred că o să amân examenul căci nu mă simt pregătit.

Blogul căutat: Dacă tot vorbim despre educație, cum ți se pare sistemul de învățământ în Taiwan?

Andrei Maier: Busy. În Taiwan plutește un workaholic vibe și școlile sunt ajustate accordingly. Copiii stau câte 8 ore la școală până vin părinții. Au un fel de after school unde își termină lecțiile și învață intensiv. Timpul liber este doar în weekend care este quality time în familie.

Blogul căutat: Ai menționat mai înainte că ai un doctorat pe jumătate terminat. Cum au fost anii studenției și de ce ai renunțat la doctorat?

Andrei Maier: Este greu dacă nu știi chineză. În Taipei se vorbește mai multă engleză dar la periferie foarte puțin. Chiar dacă nu mi-ar fi plăcut chineza, a trebuit să învăț limba ca să pot supraviețui.

Am renunțat la doctorat căci nu aveam materiale suficiente care să îmi acopere studiul. Nu îmi place să studiez ceva doar de dragul de a face ceva.

Blogul căutat: Prin 2018 menționai că erai ‘înrolat’ la o mânăstire budistă. De ce o mânăstire?

Andrei Maier: A fost o experiență unică. M-a învățat să apreciez lucrurile simple și să mă conectez cu mine. Ziua avea un schedule fix și 90% din timp meditam și mă concentram pe găsirea sinelui.

Blogul căutat: De ce ai ales budismul?

Andrei Maier: Budismul este o filozofie utilă, te ajută să vezi lucrurile dintr-o perspectivă mai neutră, mai puțin implicată emoțional. Si nu e doar filozofie, e un mod de viață. Nu ca Jesus nu ne învață de bine, doar ca aici se spun aceleași lucruri intr-un limbaj cu care rezonez mai bine.

Cred ca toate religiile sunt o poartă, o cale, un ghid de practică. Dacă ajungi să consideri că unul e superior, prin definiție celelalte sunt inferioare, dacă unul e bun, the other is bad, that sort of thing.

Lumea e mereu in dualitate, din păcate. Așa că mai bine e să te gândești că atâta timp cât nu devine doctrina rigidă de dragul de a fi, toate religiile indică același adevăr etern, inexpresibil în cuvinte.

Blogul căutat: Ce planuri pe viitor, ai de gând să te întorci în România?

Andrei Maier: M-am întors în România acum 2 ani și am stat 10 luni. Mi-am dorit un boost pentru carieră și am zis să îmi încerc norocul. A fost o alegere proastă. Mi-a fost extrem de greu să mă adaptez căci societatea a fost extrem de neprimitoare.

Un exemplu pertinent ar fi că în Taipei ți se dă restul cu ambele mâini și te mai întreabă dacă ești bine iar în România se uită urât că dai bună ziua și ți se dă cu scârbă restul.

Nu îmi fac planuri de viitor ci I go with the flow.

Blogul căutat: Un sfat pentru cititori?

Andrei Maier: Viața este simplă și trebuie luată cu un pic de sare și piper. Oamenii trebuie să înțeleagă că statul în carantină nu este un lucru dificil. Important este să fii bine cu tine însuți.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

2 comentarii pe “Un român în Taiwan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.