Cine este Chris Enoiu?

Creativitatea se manifestă în ipostaze diferite în viața fiecăruia. Ori că pictezi în timpul liber, croșetezi sau pur și simplu cânți la ukulele.

Majoritatea persoanelor nu își transformă pasiunile creative într-un job full time. Dar mai sunt unii, într-o pondere mică, care își dezvoltă creativitatea într-un loc de muncă. Așa am ajuns la Chris Enoiu.

Blogulcăutat: Bună Chris, mulțumesc mult că ai acceptat invitația.

Chris: Este ceva inedit pentru mine căci nu am dat vreun interviu până acum. Sper să mă descurc. 🙂

Blogulcăutat: Cum te-a găsit pandemia?

Chris: (râde) Pandemia m-a găsit acasă, eu am antrenament la stat în casă. Serios vorbind, pentru mine nu a fost mare schimbare căci eu lucrez foarte mult de acasă. Atât timp cât am access la internet și un calculator, asta este tot ce contează.

Blogulcăutat: Cu ce te ocupi la momentul actual?

Chris: Sunt freelancer, mă ocup cu proiecte de web design și m-am apucat de curând de Twitch.

Blogulcăutat: Cum ai început web design?

Chris: Pe timpul facultății m-am înscris în AIESEC și am făcut parte din echipa de marketing. Atunci am avut un hint de ce înseamnă web design.

Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat la Facultatea de Nave. De ce nu ai continuat în domeniu?

Chris: (pff) Mi-a plăcut desenul tehnic mult dar am renunțat la ea la începutul anului 3. Dacă îți place domeniul și înveți chiar este o facultate ce îți poate facilita un loc de muncă bănos și de viitor. Dar au fost unii factori care mi-au influențat decizia finală și aici nu vreau să dau vină în totalitate pe cadrele didactice, dar uneori efortul nu trebuie să vină doar de la student. M-a frustrat asta și am renunțat. Am făcut o alegere foarte bună căci ceea ce fac acum este mult mai interesant și valoros totodată, pentru că am reușit să mă dezvolt singur. Nu recomand nimănui să renunțe la facultate dacă nu are ceva pregătit pentru viitor!

Blogulcăutat: Cum este viața de freelancer?

Chris: E grea și totodată interesantă și plină de provocări. Eu nu lucrez cu vreo agenție și trebuie să îmi caut singur clienții. Deci dacă nu îmi dau silința și interesul nu vine niciun income. Nu este așa ușor să fii freelancer, îți trebuie disciplină în primul rând și foarte multă expunere media.

Blogulcăutat: Oau, este o provocare. Ți-a afectat proiectele, pandemia?

Chris: Nu chiar, am avut proiecte constante în ultimele 3 luni. Business-urile din zona gaming-ului care au putut să își continue activitatea pe online au apelat la serviciile mele (unele). Majoritatea clienților cu care lucrez sunt din alte țări pentru că nu se caută designeri grafici pe secțiunea de gaming/streaming în România.

Blogulcăutat: Ai menționat că ți-ai început activitatea pe Twitch. Ce abordezi pe canalul tău?

Chris: Pe Twitch abordez partea de gaming. Acolo am o comunitate mică dar pe care o cresc zi de zi. Îmi place să joc single player ca să pot interacționa și cu membrii. Mi se pare o formă de respect pentru ei să le pot răspunde la întrebări cât joc.

Blogulcăutat: Ce părere ai despre Youtube și Twitch? Este vreo diferență?

Chris: Sunt muuulte diferențe.

Youtube este o platforma de conținut video în mare parte, se poate și aici face livestream că și pe Twitch dar e secționat diferit. Te ajută mai mult dacă eșți creator de conținut, trebuie să știi editare video și ceva sincronizare sonoră că să faci un conținut acceptabil. Însă trebuie să cunoști foarte bine să-ți “vinzi” creația. Vorbim de unele lucruri care sunt afecatate de algoritm, nu întrăm în detalii despre el pentru că sunt extrem de multe lucruri de spus. 

Twitch este o platfoma înclinată mai mult spre livestream decât pe conținut video. Se pot salva livestream-uri, se pot și încarcă video-uri dar nu te va ajută prea mult asta, pentru că lumea care frecventează platfoma caută să vorbească live cu ține. Asta a fost brandul pe care l-a promovat Twitch încă de la început. Diferențele mari se observă încă de la o vizită pe un profil de Twitch și a unui de Youtube. Lucrurile se prezintă foarte diferit.

Blogulcăutat: Ce părere ai de social media în anul 2020?

Social media este un tool foarte bun de promovare dacă știi cum să faci asta. Făcând abstracție de ideea generală de a poștă poze, citate și selfie-uri, este un instrument care nu este folosit la capacitate maximă.

Pe partea de business îmi place că pot găși ușor clienți și îmi pot promova proectele și ideile iar astea mă ajută să mă dezvolt că persoană și că brand.

Dar social media pentru uz personal este dezastru. Se consumă tot ce este superficial, tot ce este plastic și negativ, iar unele persoane își aruncă frustrările crezând că asta ar ajută la ceva bun.. 

Blogulcăutat: Care crezi că este problema la social media?

Problema e că ne gândim la generalizare și vorbim de factorii problematici 

în loc să îi scoatem pe cei care sunt buni la lumină. Lumea consumă frumosul și acceptă plasarea de publicitare în stil grosolan.

Câtă “reclamă” a primit Colo în ultimele zile, bloggeri, vloggeri, youtuberi și streameri au folosit asta că să facă numere mari de vieweri și să ajungă cunoscuți. Nu mă înțelege greșit, sunt de acord că toată lumea să aibă o părere persoanală, dar trebuie să rămână personal când e vorba de o persoană, nu să o transforme într-o mișcare împotriva persoanei în cauza.

Eu personal am ajutat cât am putut comunitățile de gaming dar din păcate vorbeam degeaba, m-am zbat aiurea să detoxific comunitatea din România. Influencerii care vor doar faima prin influență “de șmecherie” sunt  un factor pentru care am renunțat. NU merge! Publicul mănâncă content amar presărat cu zahăr de vorbele lor. 

Schimbarea trebuie să vină de la noi ca popor în primul rând, nu de la conducere sau de la știri televizate/postate pe mediile de socializare.

Blogulcăutat:  Care sunt planurile tale pe viitor?

Chris: Să fiu în viață și să ieșim din pandemie. Restul vine de la sine.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Chris: Dacă vreți să vă apucați de design grafic pe cont propriu trebuie să aveți răbdare și să lucrați mult. Începeți cu combinarea fonturilor și a culorilor. Apelați la social media că un tool cu care să va faceți cunoscuți și creați-va brandul vostru unic. Practice makes perfect! Va doresc multă bafta! 

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Chris: Activez pe multe platforme, unde poți găsi inclusiv portofoliul meu. Aici găsești toate conturile mele pe care activez.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.