Există American Dream?

Pe mine m-a fascinat UK și America. Nu m-am gândit că o să locuiesc în vreuna din ele dar mi-am dorit întotdeauna să vizitez țările.

Am ajuns la concluzia că nu trebuie să te ghidezi după experiențele nimănui, fie ele bune sau rele. Este mai bine să călătorești și să îți faci propria părere.

Dar circumstanțele actuale nu îmi permit asta așa că am luat legătura cu cu un fost jucător de tenis care la momentul actual locuiește în America, pe numele lui Artur Culicovschi.

Pe Artur l-am cunoscut când locuiam în Galați. Pe Artur îl vedeam întotdeauna cu uniforma albă de la antrenamente și cu rachetele de tenis pe umăr.

Blogulcăutat: Bună Artur, mă bucur că am putut să ne sincronizăm fusurile orare. Ultima dată când am vorbit, eram fiecare în toiul pregătirilor de BAC iar apoi nu te-am mai întâlnit. Cum ești?

Artur Culicovschi: (râde)Îmi este extrem de cald, căci acum sunt peste 40 de grade. Examenul de BAC a fost puțin mai diferit pentru mine căci la mine era și admiterea în America la școală.

Blogulcăutat: Te urmăresc pe social media și am văzut câteva poze din America. Am crezut că te-ai mutat cu părinții acolo și faci carieră în domeniu.

Artur Culicovschi: Să știi că acum lucrez la aplicația alor mei ca să se poată muta aici. Anul trecut am absolvit iar anul ăsta îmi expiră viza de ședere(F1) și am aplicat pentru Green Card Exceptional Abilities. Un teanc de hârtii ca să pot rămâne aici, deși sunt mai mult de 5 ani aici.

Blogulcăutat: De ce ai ales tenisul?

Artur Culicovschi: (râde) Mama mă vedea că trag mâța de coadă și m-a pus să aleg un sport în care să mă dezvolt și să nu pierd timpul de pomană. Totul a început ca un hobby dar cu timpul s-a transformat în performanță. Le datorez respectul meu părinților mei căci m-au ajutat să cresc și că au investit în mine.

Blogulcăutat: Cum a început aventura în America?

Artur Culicovschi: Eu am activat la echipa de tenis Dinamo din Galați iar la 14 ani am avut un turneu în Franța și Cehia unde am ieșit Campion Național. Experiența asta mi-a deschis orizonturi.

Gândește-te că care eram un puști care mânca tenis pe pâine pentru că asta era pasiunea mea. Și am vrut să continui în domeniu.

Datorită rezultatelor excepționale în tenis, în clasa a12a mi s-a oferit o bursă de studiu la Universitatea of Nevada din Las Vegas.

De aici a început calvarul pentru că a trebuit să mă asigur că am note foarte bune la BAC, rezultate foarte bune pe teren și de asemenea să trec examenul de limbă TOEFL. A fost o perioadă stresantă dar s-a meritat. Nu aș fi ajuns unde sunt acum dacă nu aș fi muncit din greu.

Blogulcăutat: Cum ți s-a părut sistemul de învățământ în America?

Artur Culicovschi: Open minded. În România înveți la prea multe materii și in depth dar în America te concentrezi pe ce îți place și ai suportul profesorilor 24/7. La început mi s-a părut ciudat că toți își doreau să mă ajute.

Blogulcăutat: Cum sunt oamenii în America?

Artur Culicovschi: Oamenii pe care i-am întâlnit sunt foarte de treabă, chiar sunt foarte curioși să afle lucruri despre România. Fun fact, românii sunt văzuți foarte bine în America.

Majoritatea americanilor sunt workaholici și zilele de concediu sunt foarte puține ( 2 săptămâni/ an).Așa că nu prea există timp pentru socializare.

Blogulcăutat: Cu ce te ocupi la momentul actual, mai activezi în domeniul tenisului?

Artur Culicovschi: La momentul actual sunt antrenor de tenis de 8 luni la ARKANSAS LITTLE ROCK Country club. Salariul basic este ok dar tips-urile sunt cele care dau un boost.

Când te angajezi aici trebuie să afli câte taxe se deduc ca să fii sigur că poți supraviețui. Fiecare oraș are taxarea diferită. De exemplu în Arkansas plătesc 39% taxe+asigurare de sănătate.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Artur Culicovschi: Grea întrebare. Visul american este o misconception căci competiția este foarte mare și trebuie să lucrezi foarte mult ca să fii răsplătit pe măsură.

Ideea este că America este țara în care se pot face bani dar trebuie să îți sacrifici timpul. Probabil o să mai stau 5-6 ani până am un capital pentru o afacere iar apoi mă gândeam să îmi înființez o academie de tenis.

Mi-ar plăcea să mă întorc în România să îmi continui pasiunea în tenis dar tenisul nu este așa de bine dezvoltat din punct de vedere structural și economic în România.

Blogulcăutat: Mulți dintre cititori sunt entry level în ale tenisului, ce le poți recomanda la început de drum?

Artur Culicovschi: În primul rând trebuie să îți placă ce faci iar apoi trebuie să îți găsești un coach foarte bun și să te distrezi!

Blogulcăutat: Cum l-ai descrie pe Artur înainte și cum l-ai descrie pe Artur de acum?

Artur Culicovschi: Dacă aș găsi o mașină a timpului l-aș sfătui pe Artur cel mic să nu piardă timpul, să își dea silința mai mult și să lucreze la dezvoltarea personală. Artur de acum trebuie să învețe ce înseamnă răbdarea.:)

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Artur Culicovschi: Oamenii trebuie să își urmeze pasiunile și să câștige prin asta. Nu există nu pot.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Views: 20

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *