Călător în lume: Andreea Ciobanu

Articolul acesta este long overdue, adică interviul este luat Andreei în vară. Un articol interesant, plin de emoție și experiențe interesante în țări europene. Poveste unui om pasionat de fizică stabilit în România la momentul actual.

Blogulcăutat: Bună Andreea, mă bucur că ai acceptat invitația mea. Ne chinuim de ceva timp să ne organizăm timpul.

Andreea Ciobanu: Bună, mulțumesc mult de invitație. Mă simt onorată să ma incluzi în șirul tău de interviuri.

Blogulcăutat: Ultima dată când ne-am văzut, eram în clasa a12a și terminam liceul. Ce face adultul Andreea?

Andreea Ciobanu: (râde) De obicei nu stau locului dar de un an m-am întors în România și lucrez în Sibiu în radioterapie.

Blogulcăutat: Un subiect sensibil și controversat ar spune unii. Cum este să lucrezi în domeniul acesta?

Andreea Ciobanu: Pe o notă mai serioasă , nu este marele BAU-BAU. În momentul de față, radiațiile sunt mult mai safe decât chimioterapia. Într-adevăr oamenii încă sunt sceptici când vin la tratament. Eu sunt tehnicianul care setează manual cantitatea de radiație dar nu sunt persoana care le explică parcursul tratamentului.

Blogulcăutat: Setezi manual cantitatea de radiație? Cine se ocupă cu detaliile pentru pacienți?

Andreea Ciobanu: Asistentele se ocupă de detaliile comunicate pacientului dar multe sintre ele nu au informațiile necesare . Eu aș putea să explic de la A la Z, dar așa este procedura. Trebuie să fac niște calcule laborioase înainte să adaug valorile în mașinăria aia. Dar știu că depinde de mine tratamentul pacientului, așa că știu cât de important este.

Blogulcăutat: De unde vine pasiunea pentru fizică?

Andreea Ciobanu: Când eram în școala generală aveam o afinitate pe real. Nu îmi plăcea să bat câmpii pe metafore și hiperbole. Am început să rezolv probleme de fizică pentru o revistă școlară și am continuat asta și la liceu. Când am fost acceptată la liceu, am fost pe partea de filologie în clasa a9a. Apoi am cerut transferul la Matematică-Informatică. Când m-au văzut colegii, nu mi-au dat nicio șansă de supraviețuire.

Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat la Cluj , la Hospital & Healthcare Management la Universitatea Babeș-Bolyai. Cum ți s-a părut studenția acolo?

Andreea Ciobanu: Au fost 4 ani plini de peripeții, de oameni de treabă și experiențe interesante. Îmi aduc aminte că eram în laborator și am stricat un un echipament în valoare de 4000 de euro. Cu chiu cu vai am reușit să rezolv peripeția.

Blogulcăutat: Cât de important este să ai un schimb de experiență? Un internship, o conferință?

Andreea Ciobanu: Aici sunt fruntașă! Dacă îți place ce faci, vrei să investești și mai mult, să fii perfecționist! Am fost în 2019 la un Congres de radiologie în Chicago și am fost și în Rusia la Institutul de fizică nucleară. Îmi place să rămân up to date cu tehnologia și informația. Din punctul meu de vedere, prin schimbul ăsta de experiență, îmbini practica cu informația. De asemenea întâlnești oameni din domeniu cu care poți discuta idei și procese, lucru pe care nu îl am în grupul de cunoștințe.

Blogulcăutat: Am văzut că ai participat la multe acțiuni caritabile. Îmi poți da mai multe detalii, pentru cei care citesc articolul?

Andreea Ciobanu: Totul a început când am început să salvez animale de pe drum când veneam de la școală. Apoi la școală ni se spunea de acte de caritate la care puteam să participăm. Experiența de voluntariat m-a format ca om, căci am învățat ce înseamnă să fii empatic și să dăruiești fără să aștepți ceva la schimb. De curând am participat la un semi-maraton alături de Jax (câinele meu ) pentru FamilyHope Autism. Nu am câștigat dar ne-am simțit bine să putem ajuta prin participarea noastră.

Blogulcăutat: Cine este Jax?

Andreea Ciobanu: (cățelul se aude energic pe fundal) Jax este cea mai energică și alintată persoană cu care mama s-a trezit. L-am salvat dintr-un cimitir și am venit cu el acasă. De atunci suntem nedespărțiți și este un membru al familiei Ciobanu. De asemenea am salvat și un porumbel căruia încerc să ii construiesc o căsuță.

Blogulcăutat: Într-o perioadă te-am văzut stabilită în Londra, care to elaborate?

Andreea Ciobanu: (zâmbește) Acolo a fost o schimbare de 360 de grade. Înainte de a pleca în Londra, am făcut masterul de administrarea afacerilor în Iași și apoi aripile dragostei mi-au dat o oportunitate în Londra. Am aplicat la un job în UK dar nu am putut să îmi echivalez studiile și am ajuns..chef!! Tare, nu?

Am lucrat la Hilton și am început cu greul. Am curățat cartofi o lună și jumătate iar apoi am avansat încet. Lucram câte 10-15 ore pe zi dar am învățat multe lecții de viață iar cea mai importantă a fost să nu mă mai îndoiesc de mine! Nu am mai continuat pentru că din greșeală mi-au fost opărite mâinile. Dar a fost super mișto să le gătesc lui David și Victoria Beckham.

Blogulcăutat: Ce faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?

Andreea Ciobanu: Ador să călătoresc! Am făcut de două ori Euro trip pe buget plănuit de acasă. Am descoperit oameni mișto și naționalități interesante. De abia aștept să pot reîncepe călătoriile. Mi-a plăcut foarte mult Rusia dar tura viitoare când mă mai duc, o să iau și pe cineva care stăpânește limba.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Andreea Ciobanu: Mă bate gândul să aplic la un PHD în Viena și probabil în vreo 10 ani să mă întorc în România. Nu pot sta locului!

Blogulcăutat: Ce sfaturi i-ai da Andreei de acum 10 ani?

Andreea Ciobanu: I-aș spune multe!! Dar cel mai important este să învețe să fie cumpătată și să se pună cu burta pe carte. O să aibă nevoie!


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.