Un român în Italia

Este greu să pui o etichetă asupra unui om care a crescut în țara pastelor și espresso-ului bun. Ultima dată când l-am văzut pe Alex, era încă colegul pe care profa de mate încă îl adora și acel coleg care mă călca pe bătături stâlcindu-mi numele de familie. ‘Drujesczilla’ a rămas în istoria claselor primare, mai mult decât a fost Godzilla in box-office.

Blogulcăutat: Ce face adultul Alex?

( întârzie 5 minute)

Alex Găitan: Cred că am început cu stângul (după atâția ani) și am întârziat. Adultul Alex face bine, un pic emoționat de acest interviu căci mai stâlcesc cuvintele. Ultima oară când ne-am văzut, terminam clasa a7a. Au trecut anii așa repede și uită-ne aici, adulți în toată firea, la un interviu luat de tine. Ce mă bucur că ai continuat cu scrisul!

Bogulcăutat: Cum a fost adaptarea în Italia?

Alex Găitan: Intrăm deja în chestiuni serioase! Adaptarea la sistemul educațional din Italia a fost lejer căci multe lucruri se asemănau cu informațiile din România. Singurul minus pe care l-am avut a fost faptul că nu știam să vorbesc limba italiană și a trebuit să mă înțeleg prin semne și engleză stâlcită. Devenise o frustrare la un moment dat dar am avut noroc că în România am fost foarte avansat cu materia și am ținut pasul cu învățatul. Cu lipsă de modestie, acum vorbesc italiana mult mai bine decât 99% din populația Italiei. Dar acasă avem o limbă a noastră, un mix de română și italiană pe care îl înțelegem doar noi.

Bogulcăutat: Cum este sistemul educațional din Italia?

Alex Găitan: Deși au fost niște suișuri și coborâșuri, când am ajuns la liceu în Italia mi-am dat seama cât de ușor se iau notele, având încă informațiile din România. Când am trecut în clasa a10a/ a11a, învățam pe brânci și profesorul îmi dădea maxim nouă, spunând că nota 10 el nu pune în niciun caz, indiferent de ce scrii pe lucrare. M-a supărat mentalitatea asta și nu mi-am mai dat interesul. Am avut noroc de niște colegi super cu care am legat prietenii strânse și am făcut tot felul de activități.

La sfârșitul clasei a13a, am avut examenul de bacalaureat pe specializarea de informatică. Înainte de examenul propriu zis, se face media pe clasa a11a, a12a și a13a. Cu punctajul ăsta se intră în examenul de bacalaureat. Examenul a constat în trei probe și a valorat 30% din nota finală:

  • probă scrisă în italiană
  • probă scrisă pe informatică, matematică, engleză, și electronică
  • prezentarea unui proiect în 10 minute, pe baza cărora profesorii îți pun întrebări

Bogulcăutat: Cum este văzut un român în Italia?

Alex Găitan: Eu am avut noroc de faptul că m-am integrat foarte repede în societatea italienească dar din ce am văzut eu, italienii sunt foarte rasiști. De exemplu, când m-am mutat cu familia în Urbino, italienii aveau o problemă cu românii și polonezii. La ora actuală au o problemă cu persoanele care vin din Africa și India.

Blogulcăutat: Care este o caracteristica a Italienilor?

Alex Găitan: Caracteristica italienilor este că se plâng de orice, gesticulează foarte mult și le place bârfa. Este îngrijorător că Italia este a doua țară din lume cu analfabetism funcțional. Ceva amuzant este că sunt foarte superstițioși. Dacă trece un dric, fiecare bărbat își v-a atinge bijuteriile ca să le poarte noroc. Iar dacă îi urezi la mulți ani cuiva înainte, este o mare catastrofă, semn de rău augur.

Blogulcăutat: În ce domeniu activezi? Îmi poți da mai multe detalii?

Alex Găitan: Lucrez ca și data scientist, un job care îmi satisface curiozitatea. Descrierea jobului meu ar fi cam așa : ”I analyse millions of rows of data, normalise them and extract them and give it to the businesses”. Am început să lucrez în domeniu datorită unei întâmplări fericite, după 6 luni de la terminarea liceului. Sunt de 7 ani în domeniu, o lume plină de date și probleme noi ce mă ține în priză. Este exact ca și perioada de honey moon dintr-o relație care este pe repeat.

Bogulcăutat: Mi-ai specificat că de curând ai avut o revelație, îmi poți da mai multe detalii?

Alex Găitan: Da! Am început să trăiesc propriu-zis! De curând am citit cartea The courage to be disliked și mi-a schimbat viața. Mi-am schimbat mentalitatea despre viață si cred ca m-am maturizat mai mult in ultima perioadă, mi-am schimbat abordarea față de perspectiva vieții.

Blogulcăutat: Spune-mi un lucru pe care nu multă lume îl cunoaște despre tine.

Alex Găitan: (râde) Majoritatea informațiilor pe care le dețin sunt despre chestii pe care de obicei lumea nu le cunoaște. De exemplu, Schwartz radius este raza la care ar trebui strivit un obiect ca să devină o gaură neagră. Sau dacă te deplasezi 69 milioane ani lumină față de Pământ și îndrepți un telescop spre Pământ poți vedea dinozaurii?

Blogulcăutat: Cum te vezi peste 5 ani? Ce planuri de viitor ai?

Alex Găitan: Depinde de mai mulți factori. Am cerut o mărire de salariu la locul de muncă, iar dacă nu iese nimic promițător, o să migrez spre Danemarca. Îmi doresc să plec într-o țară mai dezvoltată financiar să îmi permit nivelul de trai pe care îl am acum. Nu m-aș întoarce în România, căci nu m-aș putea ajusta la stilul de viață de acolo.

Blogulcăutat: Ce faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?

Alex Găitan: În timpul liber îmi place să îmi petrec timpul cu prietenii, să îl las pe goofy Alex la iveală. De asemenea, îmi place să fac exerciții și să citesc. Sunt un mare fan al lui Lando Norris și urmăresc cu nerăbdare cursele. Sper să ajung în viitorul apropiat la un circuit să trăiesc experiența asta.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Alex Găitan: Mark Twain are o frază celebră: ”The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why”. Trebuie să învățăm să conștientizăm timpul și să acționăm ca să nu regretăm mai târziu. Trebuia să îi fi spus crush-ului meu din copilărie că o plac acum mult timp. 🙂


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.