Prin clasa a10a, toți profesorii erau pe principiul ok acum dacă ai ales drumul de a continua în învățământ, cum ar fi ca să decizi ce vrei să te faci când o să fii mare?
Acum o să folosesc o expresie pe care credeam că nu o să o folosesc prea curând daar pe ”vremea mea” nu existau așa de multe oportunități.
Da, erau clasicele olimpiade și concursuri dar nu orice elev era făcut să facă performanță. Și nu toți erau șoricei de bibliotecă. Foarte târziu au intrat în schemă consultanții Edmundo care te ajutau cu procesul de studiu în Europa. Deja la sfârșitul clasei a11a, era cam târziu să îți schimbi direcția și percepția asupra a ce ți-ar stârni interesul.
Erasmus mi-a schimbat percepția asupra sistemului educațional. Știam de proiectele Erasmus care aveau loc în diferite țări dar nu știam că se țin și în România. Mare mi-a fost mirarea când colega mea Ramona m-a sunat într-o zi de August, cu multe grade și m-a întrebat dacă vreau să particip la un proiect Erasmus în locul ei.
Bineînțeles că am zis da, căci dorul de ducă a fost mai mare decât faptul că mă aștepta un drum lung.
S-au meritat cele 19 ore dus de la Galați și dormitul în tren într-o căldură istovitoare. S-a meritat pentru că a fost o experiență definitorie, unde am întâlnit oameni faini și am interacționat cu diferite mentalități. Și dragostea mea față de Cluj.
Anatolie Coșciug a fost unul din profesorii care a ținut prezentările la Erasmus și direct implicat în organizarea acestuia. Un om cu experiență bogată în studiile de migrație, chill și acel prof cool care te face interesat de materia pe care o predă.
Blogulcăutat: Bună Anatolie, mă bucur că mi-ai acceptat invitația. Parcă ai mai încărunțit de când ne-am văzut ultima oară sau mi se pare mie? 🙂
(după 15 minute de pregătire)
Anatolie Coșciug: (râde) Nu se pune că am întârziat căci am anunțat înainte, mulțumesc de invitație. Nu am îmbătrânit ci lumina este de vină.
Blogulcăutat: Cum te-a găsit pandemia?
Anatolie Coșciug: Eram în vacanță în Spania când a lovit pandemia dar am avut noroc că nu am rămas blocați acolo și ne-am putut reîntoarce în România. Trăim niște vremuri interesante.
Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat în Germania, de ce ai ales să continui acolo?
Anatolie Coșciug: De fapt, Germania m-a ales pe mine, nu viceversa. Am aplicat la un proiect de cercetare și m-au acceptat. Până la urmă alegi o instituție de învățământ pentru ce perspective ai la terminarea acesteia. În ceea ce privește beneficiile unui student, depinde foarte mult de stilul democratic al țării, adică ce oportunități ai pentru burse. Îmi aduc aminte că colegii mei masteranzi cu copii, aveau beneficiul de a-i lăsa la creșă și de asemenea existau beneficii pentru persoane cu handicap.

Blogulcăutat: Ce domeniu ai studiat?
Anatolie Coșciug: (hehe) Am cochetat cu mai multe domenii. Am facut licența in științe politce la FSPAC iar în anul 2 am început în paralel, licența in comunicare și relații publice tot la FSPAC. Iar apoi am continuat cu master in Științe politice la FSPAC și în paralel master în Gender studies (cu bursă Erasmus) la CEU în Budapesta. Mi-a plăcut foarte mult că am putut putut să mă axez pe cercetare dar și faptul că am putut practica predatul.
Blogulcăutat: De ce ai ales domeniul învățământului?
Anatolie Coșciug: Întotdeauna mi s-a părut că oamenii învățați sunt acolo, iar când am început să mă avânt în junglă, mi-a plăcut și am continuat.
Blogulcăutat: Cum ți se pare învățământul online?
Anatolie Coșciug: Conform statisticilor, multe persoane s-au reîntors la învățat pentru că este mai accesibil. Personal, cred că învățământul online este mult mai inclusiv.
Blogulcăutat: Care sunt calitățile importante ale unui profesor?
Anatolie Coșciug: Este important să ai răbdare și apoi să faci studentul să înțeleagă că îi oferi o direcție, doar că singur trebuie să rezolve puzzle-ul. Este ca atunci când te duci în drumeție, ți se dă o busolă și trebuie să înveți să te ghidezi după punctele cardinale.
Blogulcăutat: Dacă aș lua un interviu studenților tăi, ce feedback mi-ar da?
Anatolie Coșciug: (râde) Ar spune că sunt un prof pisălog. Le dau teme în fiecare săptămână și le corectez la sânge.
Blogulcăutat: Dacă ar trebui să scrii o autobiografie, ce ai spune despre tine?
Anatolie Coșciug: Asta este o întrebare dificilă, hmm, aș spune că sunt un introvert, de meserie sociolog pasionat de migrație.
Blogulcăutat: Cu ce proiecte te ocupi la momentul actual?
Anatolie Coșciug: Lucrez la un proiect de cercetare ‘Indexul Integrării Imigranților în România – IIIR’ pe modelul existent în UK, un observator de migrație. De asemenea, lucrez la transformarea unui van în caravană ca să cutreier țara.
*Pentru mai multe detalii în legătură cu proiectul, puteți accesa linkul de aici.
Blogulcăutat: Cum te vezi peste 5 ani? Ce planuri de viitor ai?
Anatolie Coșciug: Am niște direcții, nu o țintă la momentul actual. Nu îmi place să îmi fac planuri, o să vedem ce ne rezervă viitorul.
Blogulcăutat: Ce faci în timpul liber? Care sunt hobby-urile tale?
Anatolie Coșciug: Fac mult sport, alerg la maratoane, citesc și multe drumeții. Mi se pare o formă de relaxare ideală de a descoperi locuri și oameni. De asemenea am devenit vegetarian de aproape un an de zile.
Blogulcăutat: Gânduri pentru viitorii studenți?
Anatolie Coșciug: Think outside the box! Este important să pornești la drum cu o minte deschisă și o perspectivă. Mi-ar fi plăcut să fi citit mai mult și să fi dat mai multă atenție limbilor străine. Este modul de comunicare universal și este limba în care se scriu majoritatea lucrărilor, articolelor etc.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.