Când am început proiectul cu interviuri, nu mi-am imaginat vreodată că o să dau peste așa de multe povești interesante. Deși sună clișeic, sunt un om simplu care se bucură de lucrurile mici și care și-a petrecut vacanțele de vară în Rădăcinești și la Vlădești.
La Vlădești mă aștepta mamaia Amalia cu ouă ochiuri, cartofi prăjiți și pâine proaspătă cumpărată înainte să ajung. Siesta se făcea pe prispă iar apoi mergeam agale la magazin ca să luăm ceva dulce și ca mamaia să se laude la vecine că i-a venit nepoata în vizită.
La Rădăcinești a fost altă poveste. Pentru că mergeam în vizită la sora mamei, activitățile erau mai diverse. Verii mei mai mici erau capul răutăților și bineînțeles că i-am urmat în alte năzbâtiilor. Ce a urmat? Adunat de fân, mâncat faguri cu ciocolată și stat până seara târziu la televizor.
Ce au poveștile mele în comun cu interviul din articolul ăsta? Că fiecare are o relatare despre vacanțele la țară și că se merită și în ziua de azi să se vorbească despre ele. Proiectul De la sat însumează melancolia și verdele ce predomină la satul românesc.
Blogulcăutat: Bună Ionuț, mulțumesc că mi-ai acceptat invitația, de abia aștept să aflu mai multe detalii despre proiectul pe care îl demarați pe social media.
De la sat: Mulțumesc de invitație, a durat un pic până să ne sincronizăm programul. Nu este ușor să jonglezi cu un job full time și proiecte personale.
Blogulcăutat: Cine este Ionuț Teoderaşcu, omul din spatele proiectului De la sat?
De la sat (râde): Omul care încearcă să îmbine orașul și satul. Când am nevoie să mă concentrez pe lucru rămân la oraș iar când am nevoie de o pauză dau o fugă la țară și construiesc grădina.
Blogulcăutat: Am văzut că ai studiat în Londra, cum ți s-a părut experiența?
De la sat: Mi-a plăcut foarte mult. Diferența de cultură și abordare este foarte mare. Am terminat Jurnalism la Iași și am continuat cu masterul în fotografie documentară în Londra. De exemplu, relația student profesor era diferită, eram tratat ca un egal și îmi puteam spune părerea nestingherit.
Blogulcăutat: Cum a luat naștere proiectul De la sat?
De la sat: Eu am crescut la sat și întotdeauna o să fiu legat sufletește de viața rurală. Când m-am mutat în Londra pentru master, am avut un șoc vizual căci eram înconjurat doar de clădiri înalte și case lipite în rând. Aș putea spune că Londra este o junglă urbană gri cu prea mult trafic. Când a venit pandemia, dorul de casă s-a acutizat și împreună cu alți doi colegi ne-am întors în România.
Multe lucruri pe care le-am învățat la cursul de master voiam să le aplic într-un proiect de social media și cu ajutorul unor foști colegi de facultate am creat ideea de newsletter și contul pe platformele de social media. Am avut o perioadă prielnică în care am lansat pagina căci era în lockdown și toată lumea tânjea să călătorească.



Blogulcăutat: Care a fost reacția urmăritorilor la conținutul pe care îl postați?
De la sat: La început, majoritatea urmăritorilor au consumat materialele și textele nostalgice care evocau satele de altă dată. Ne-au ajutat foarte mult ilustrațiile ca să devină mai personale și să atragă interesul asupra poveștilor relatate.
Blogulcăutat: Cum vă alegeți tema articolelor, îmi poți da câteva detalii din culise?
De la sat: Avem ședințe lunare în care discutăm și supunem la vot despre ce subiecte abordăm în luna respectivă. Facem niște research și căutăm să unim tema generală cu ce rubrică se ocupă fiecare membru. Când ne ducem pe teren ca să culegem poveștile localnicilor și istoria locului, ajunge să ne petrecem până la trei zile ca să documentăm articolul.
De exemplu, acum încercăm să structurăm newsletter-ul ca să îi dăm o funcție utilitară nu numai informală. Nu încercăm să portretizăm idealul la sat căci suntem conștienți că este mult de lucru dacă locuiești în mediul rural. Dar încercăm să ne axăm pe partea pozitivă căci este frumos la sat. 🙂
Blogulcăutat: Cu ce se diferențiază pagina De la sat de alte conturi care abordează comunitatea rurală?
De la sat: Nu am văzut conturi similare ce abordează satul românesc și nu numai. Asta poate să constituie și un dezavantaj căci nu sunt așa de mulți membri în comunitate care pot aduce contribuții substanțiale. Ne dorim să creăm o comunitate în jurul ideii de la sat ca să aducem și alți oameni care iubesc satul.



Blogulcăutat: Cum vezi proiectul De la sat pe viitor?
De la sat: Ne dorim să ne extindem fizic, sperăm să putem organiza diferite evenimente care să apropie generațiile de folclor și povestea satelor românești. Deocamdată mai trebuie să creștem pe online ca să putem să ne extindem și în alte domenii.
Blogulcăutat: Ce crezi că emoționează cititorii?
De la sat: Poveștile cu bunicii au un impact foarte mare asupra cititorilor noștri. Am avut o ediție specială în Decembrie când De la sat a împlinit un an de activitate, nu am mai scris noi poveștile din newsletter ci i-am rugat pe cititorii noștri să ne trimită poveștile lor despre bunici. Rezultatul a fost unul emoționant și inedit. Sperăm să mai facem genul ăsta de interacțiune cu cititorii noștri.
Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?
De la sat: O întrebare dificilă (râde). Profesional vorbind vreau să dezvolt proiectele De la sat și Muzee de la sat căci simt că este așa de mult potențial dar așa de puțin timp. Personal îmi doresc să explorez mai multe sate din România și să termin traseul Via Transilvanica. 😀
Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?
De la sat: Satul românesc are multe de oferit, trebuia doar să citești atent la noi pe social media.
Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Pe ce platforme activați?
De la sat: Ne puteți găsi pe Instagram pe pagina dela.sat & muzeedelasat. De asemenea activăm pe Facebook și blog. Proiectul personal de fotografie documentară îl puteți găsi aici.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.