Cine este Mtelier?

Când eram mici, fiecare dintre noi a avut o afinitate pentru o jucărie. Un ursuleț de plus, un trenuleț sau o păpușă. Îmi aduc aminte că eu eram la extreme. Alergam prin fața blocului jucând hoții și vardiștii sau de-a v-ați ascunselea când se adunau copiii afară de la scoală.

Sau stăteam în fața blocului cu fetele să ne jucăm cu păpușile Barbie. Aveam o colegă care isi confecționa singură hainele la păpuși și bineînțeles că am vrut și eu haine cool la ale mele. Rezultatul? Dacă păpușile mele ar fi avut glas și-ar fi exprimat dezamăgirea față de “talentul meu”.

Mihaela de la Mtelier a dus croitul de haine pentru păpuși la un alt nivel: să creeze păpuși din hainele copiiilor. Mihaela ar fi fost elementul surpriză de care aveam nevoie când ieșeam să mă joc cu păpușile.

Blogulcăutat: Bună Mihaela, îți mulțumesc că mi-ai acordat acest interviu, sunt tare nerăbdătoare să vorbim despre pasiunea și proiectul tău.

Mtelier: Bună, iți mulțumesc tare mult, nu am mai participat la un interviu și sunt un pic emoționată.

Blogulcăutat: Cine este omul din spatele proiectului Mtelier?

Mtelier: Sunt un om simplu, o persoană care a cochetat întotdeauna cu lucrurile handmade. Mi se pare inedit să știu că ceva a fost făcut pentru mine, să mă facă să mă simt mai specială.

Blogulcăutat: De unde vine pasiunea pentru croitorie?

Mtelier: Am cochetat întotdeauna cu croitoria datorită bunicii mele. Mi se părea fascinant că acea mașină de cusut asambla bucăți de material ce se finalizau în haine. Iar bunica întotdeauna era acolo reparând haine sau transformând hainele. Eram uimită cum putea să facă ceva din nimic.

Blogulcăutat: Cum a pornit proiectul Mtelier?

Mtelier: Sunt un om care se atașează ușor de lucruri și am vrut să îmbin asta cu pasiunea mea pentru croit. Inițial am început proiectul Mtelier cu pernuțele handmade pentru copii dar sortatul hainelor uneia dintre finutele mele a schimbat abordarea.

Alegeam haine ca să donăm articolele vestimentare și m-am gândit că aș putea imortaliza amintirile acelui material. Mi-au plăcut întotdeauna păpușile căci mi se par diafane și pure, ideal pentru copii, să păstreze amintirile.

Blogulcăutat: Care este procesul care stă la baza creării unei păpusi?

Mtelier: Depinde de foarte mulți factori. În primul rând trebuie să verific cu clientul ce haine au disponibile pentru realizarea păpușii. De asemenea este foarte important să știu dacă clientul are o idee fixă despre cum să arate păpușa sau îmi lasă mână liberă. Încerc foarte mult să păstrez elementele de bază și să nu distorsionez ideea inițială.

Procesul creației poate dura în jur de o săptămână căci trebuie să am răbdare să îmi iasă din prima încercare căci materialele îmi sunt limitate. De asemenea lucrez cu normă întreagă, 5 zile pe săptămână iar de păpuși mă ocup în timpul meu liber. Când mă retrag în atelierul meu, pierd noțiunea timpului și mă dedic 100% procesului de creație. Iubesc ceea ce fac!

Blogulcăutat: Primești cereri doar din România pentru păpuși sau este și interes internațional?

Mtelier: Majoritatea cererilor sunt din România dar am trimis și în străinătate. Au ajuns jucăriile mele în Anglia, Germania, Elveția etc. Caut cele mai bune opțiuni de transport ca să trimit lucrurile în străinătate dar de multe ori nu ține de mine cum și ce fel ajung.

Blogulcăutat: Ce vrei să transmiți prin jucăriile pe care le confecționezi?

Mtelier: Îmi doresc să transmit iubire căci avem nevoie de asta în viață noastră. Am emoții de fiecare dată când știu că trebuie să ajungă o jucărie la cineva. Nu sunt simple jucării, sunt jucării ce spun o poveste. Feedback-ul oamenilor este inedit, este exact ceea ce am vrut să transmit. Simt bucuria și iubirea oamenilor.

Blogulcăutat: Care este cea mai emoționantă poveste pe care ai primit-o?

Mtelier: Am primit haine de la o fetiță care nu mai este printre noi, să zicem că a fost un mod terapeutic pentru mamă să rememoreze momentele frumoase cu copilul ei. A avut o mare încărcătura emoțională și m-am simțit onorată să pot face asta pentru mama fetiței.

Blogulcăutat: Ce impact a avut social media asupra extinderii proiectului?

Mtelier: Am fost foarte sinceră cu ceea ce fac și cred că urmăritorii au simțit asta. Ce îmi place foarte mult este că poveștile oamenilor ajung la mine prin intermediul platformelor sociale. Așa mă conectez cu sufletele oamenilor. Jucăriile sunt făcute individual, nu este ceva ce se poate găsi în comerț. Unii au așteptări mari iar alții se bucură de unicitatea jucăriei.

Blogulcăutat: Ai menționat conceptul de reciclare în confecționarea păpușilor. Este acest concept bine înrădăcinat în România?

Mtelier: Încă învățăm asta, suntem o țară consumatoare. Oamenilor le este rusine să isi achiziționeze lucruri de la magazine de tip second-hand. Încă ne place să arătăm că avem lucruri noi de la brand-uri mari și că am dat o sumă considerabilă pe articolele vestimentare.

Tind să cred că poți găsi haine la un preț redus în magazinele second-hand care pot fi o notă de originalitate în garderoba fiecăruia. Fie că este o fustă vintage sau o cămașă din satin din câteva colecții trecute, acestea sunt articole ce nu o să le poarte fiecare om în parte.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Mtelier: Îmi doresc să investesc în mine, mi-am dat seama că am venit cu un bagaj emoțional și vreau să mă descopăr prin orice mijloace. Citesc mult, merg la cursuri și interacționez cu oamenii. În ceea ce privește extinderea proiectului, mi-aș dori să organizez niște ateliere pentru copii

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Mtelier: Atât timp cât iubești ceea ce faci poți să ai succes în orice. Trebuie să crezi în tine iar restul vine de la sine.

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Mtelier: Activez pe Instagram și Facebook.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.