Cine este Dael Damsa?

Cum bine știi, trendurile se schimbă de la o săptămână la alta. De la cum gătești un banal fel de mâncare până la coregrafii sincronizate care iți dau peste cap miscările basic pe care le știai.

Dael Damsa face parte din trendurile noi care și-au luat avânt în România. El a pornit o provocare pe TikTok în care urmăritorii erau provocați să recunoască hiturile din muzica de petrecere/manele fiind interpretare într-un mod inedit în engleză.

Blogulcăutat: Bună Dragoș, îți mulțumesc că ți-ai făcut timp pentru interviu, sunt tare curioasă să aflu povestea omului din spatele proiectului de pe social media.

Dael Damsa: Bună, iti mulțumesc pentru invitație, sunt gata să fiu supus la interogatoriu 🙂

Blogulcăutat: De unde vine pasiunea pentru muzică?

Dael Damsa: Întotdeauna a fost acel ceva pentru muzică, tatăl meu cântă la chitară ocazional și tind să cred că a învățat ca să ii facă serenade mamei când erau mai tineri. (râde)Dar interesul pentru muzică a crescut pe parcursul anilor și când am ajuns la facultate am dezvoltat asta într-un canal de YouTube.

Blogulcăutat: Cum ți s-a părut mutatul în capitală? Ai avut parte de preconcepțiile despre moldoveni?

Dael Damsa: A fost o schimbare majoră pentru mine, am observat o mentalitate progresistă și mi-a plăcut foarte mult să explorez orașul. Mi-a plăcut ideea de a descoperi hidden gems în capitală. În ceea ce privește preconcepțiile despre moldoveni, cred că am avut noroc căci am avut colegi de facultate din toată România cu care am înțeles foarte bine.

Blogulcăutat: Imi poți da mai multe detalii despre parcursul tău în muzică?

Dael Damsa: Am trecut prin multe schimbări, în 2011 mi-am făcut un canal de YouTube și făceam tutoriale de cum să cânți la pian. Video-urile mele au devenit virale și mi-au scris multi oameni din America dar nu puteam monetiza toată activitatea asta.

În perioada 2013-2015 m-am alăturat unei trupe care făcea cover-uri cu care puteam monetiza pasiunea mea față de muzică. Singurul lucru pe care îl regret este faptul că nu am mai investit timp în social media.

Am intrat în zona de producție muzicală, ca și producător și compozitor. Am făcut piese pentru Andra, Voltaj, Celia etc. Mi-am încercat norocul cu anumite piese muzicale, dar nu am avut mare succes. La un moment dat motivația mea a scăzut dramatic și nu vedeam vreun mod în care puteam să excelez. Dar a apărut TikTok-ul care mi-a schimbat viața de artist la 180 de grade.

Blogulcăutat: Cum s-a ajustat pasiunea ta pentru muzică la trendurile de astăzi?

Dael Damsa: Am început dintr-o provocare funny ideea de a transforma manelele intr-o variantă pop. Reacția urmăritorilor a fost inedită, am început să am foarte multe vizualizări și cât mai multe cereri de a reinterpreta alte hituri.

Pot să zic că sunt creatorul trendului “Cum ar fi sunat piesa x dacă ar fi fost făcută de x artist?” pe TikTok. Mi-am găsit nisa, pun multă pasiune și asta sper să se vadă prin toate postările mele.

Blogulcăutat: Care a fost feedback-ul comunității tale în legătură cu reinterpretarea manelelor?

Dael Damsa: Am studiat trendurile din ultimii doi ani în țări precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Albania, Africa de Nord etc. Am observat că trendurile din aceste țări sunt similare cu afinitatea românilor pentru manele/muzică de petrecere.

Am primit foarte puțin hate desi fac un melanj între un stil controversat și stilul pop. Mi-au scris oameni care nu ascultă manele și au fost impresionați de combinația inedită între cele două stiluri opuse.

Blogulcăutat: Care sunt trendurile muzicale în România?

Dael Damsa: Trendurile muzicale în România sunt variabile. De la perioada pop în care INNA domina radio-urile am tranziționat spre vara lui Connect-R și am concluzionat post pandemie cu un mix de manele și pop. Alex Velea a combinat pop/trap cu manele recunoscut de Spotify ca fiind un stil de muzică stătător.

După succesul melodiei “Dau moda“, industria muzicală a normalizat combinația de pop& manele. Au început să apară diferite variante ce ating Top 10 în YouTube-ul românesc. Să zicem că în sfârșit se vede un început de liberalizare în muzică.

Blogulcăutat: Am văzut pe canalul de YouTube, formatul emisiunii Do Major Maestre, îmi poți da mai multe detalii din backstage?

Dael Damsa: Datorită susținerii comunității de pe social media cei de la ProTV m-au abordat și am creat emisiunea Do Major Maestre. Invitații din emisiune sunt oameni pe care ii urmăresc cu interes și pe care ii admir pentru reușitele lor.

Stilurile lor muzicale diferă ceea ce transformă Sing Off-ul într-un moment versatil și interesant. Toți invitații pe care i-am avut au fost foarte deschiși și humble, mi-a fost foarte ușor să lucrez cu ei.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Dael Damsa: Profesional îmi doresc să mă extind internațional, în țări precum America sau Anglia. Atât cu proiectul Dael Damsa de pe social media cât și cu casa de producție pe care am înființat-o de curând The One Records.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Dael Damsa: Dacă ești pasionat de muzică trebuie să iti faci multă documentare și să ai amprentă personală. Este important să ai talent dar de asemenea să ai abilitatea de a înțelege industria muzicală. Este important să fii realist în vremurile în care trăim.

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Dael Damsa: Activez pe TikTok, Instagram, YouTube și foarte rar pe Facebook.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.