Cine este Greta Neagu?

O tipă firavă, visătoare si cu scrisul la purtător. Greta mi-a fost întotdeauna competiția sănătoasă la ora de română din liceu. Ea cu siroposeniile si metaforele eu cu proza si Plumbul lui Bacovia.

Stilurile noastre noastre scriitoricești nu au avut tangențe până am avut opționalul de jurnalism din clasa a11a. Ce a urmat? Greta s-a îndrăgostit iremediabil de jurnalism si am zis că este o poveste ce merită împărtășită si cu alții.

Blogulcăutat: Bună Greta, spun cu mâna pe inimă că am emoții pentru interviul ăsta. Este mai greu când iau interviu la oameni dragi. 🙂

Greta Neagu: Bună, îți mulțumesc de invitație. Si eu am emoții căci de regulă eu sunt omul care ia interviurile.

Blogulcăutat: Cine este Greta Neagu?

Greta Neagu: Vai Norina, mă iei asa tare! (râde) Sunt un om simplu, pasionat de ceea ce face care încearcă să îmbine viața de familie cu cariera profesională. Jobul de reporter necesită dedicație si mult timp petrecut la locul de muncă. Minim 10 ore pe zi.

Blogulcăutat: De unde vine pasiunea pentru scris?

Greta Neagu: Când eram mai mică am găsit scrisorile de dragoste dintre părinții mei. Am fost fascinată de exprimarea sentimentelor dintre ei.

De asemenea, lipsa internetului si tehnologiei actuale m-a făcut să imi extind interesul asupra cărților pe care le-am devorat. M-a ajutat foarte mult să imi dezvolt vocabularul pe care l-am folosit din plin la revista liceului când am fost introdusă in tainele jurnalismului.

Blogulcăutat: Cum a fost să studiezi jurnalismul?

Greta Neagu: Când am terminat liceul a trebuit să-mi pun in balanță opțiunile. Stii bine că noi cei de la stiințe sociale nu am avut treabă cu fizica, chimia sau matematica. Iți mai aduci aminte ce catastrofe am fost la matematică? Ironia sorții că cel mai bun jurnalism l-am făcut la Ziarul Financiar unde am lucrat doar cu cifre si informații exacte.

Am făcut o alegere foarte bună de am ales să studiez la facultate in Bucuresti. De exemplu, profesoara mea de licență mi-a deschis perspectiva asupra jurnalismului practic. Am fost la unul din cursuri pe teren la Penitenciar. Până să ajung acolo pentru realizarea unui reportaj am trecut prin tot procesul birocratic care s-a concluzionat cu emoții la microfon.

Blogulcăutat: Poți să imi dai mai multe detalii despre experiența ta la Ziarul Financiar?

Greta Neagu: A fost o perioadă de cizelare si învățare constantă. Am lucrat fragmentat la redacție din perioada facultății. Am fost la conferințe, am întâlnit oameni interesanți din business și am învățat ce sunt alea întrebări pertinente in interviuri. De asemenea am învățat importanța educației financiare aplicate in viața de zi cu zi.

Blogulcăutat: Cum a fost prima transmisie ca și reporter?

Greta Neagu: A fost emoționant! Nu sunt o persoană care gestionează foarte bine emoțiile puternice. A fost un moment cu trăiri contrastante, pe de o parte voiam să mă ascund după primul tufiș. Dar in același timp, adrenalina pompează in vene și simți că poți cuceri lumea. Este important să ai o echipă bună in spatele camerei de filmat. Trebuie să fie o chimie bună intre reporter-cameraman-asistent ca materialele să iasă bine.

Blogulcăutat: Care este procesul din spatele unei știri la Antena 1?

Greta Neagu: Ca si reporter tu propui subiectul. Avem ședința de sumar de la 18:00 unde discutăm subiectele propuse pentru următoarea zi. Dacă ideea mea pentru știre este aprobată de către coordonator trebuie să imi fac planul pentru a doua zi.

Un exemplu banal, au crescut prețurile la apartamente. Ca să pot să iți răspund la toate întrebările trebuie să am niște surse de încredere. O să caut un dezvoltator, analist, cifre etc

Se filmează știrea când toate informațiile sunt adunate si se trimite la montaj. De multe ori știrea trebuie să se încadreze intr-un anumit format si anumit timp. De multe ori stau la montaj ca să mă asigur că iese asa cum vreau eu. Perfecționistă din fire!

Blogulcăutat: Care sunt avantajele/dezavantajele in profesia de reporter?

Greta Neagu: Profesia de reporter este atipică căci trebuie să investești mult timp la lucru. Ești întotdeauna conectat cu ce se întâmplă. Pleci de la redacție la ora 7 seara dar pe drum poți să dai de o știre pe care sigur o să vrei să o dai mai departe.

Mulți se avântă in industrie atrași de mirajul ăsta de reporter la TV. Dar profesia de reporter este un stil de viață ce necesită mult timp și energie. Eu sunt dependentă de nebunia din redacție, este un microb care trebuie să te prindă.

Blogulcăutat: Pe paginile tale de social media, fiica ta Carolina este centrul atenției. Ce impact a avut un copil asupra balanței dintre carieră si viața de familie?

Greta Neagu: (zâmbește) Carolina ne îndulcește viața. Înainte să devii părinte ți se dau multe sfaturi (necerute) iar cărțile de parenting portretizează o imagine utopică de cum ar trebui să fie viața cu un copil. Mi-a fost foarte greu să mă dezlipesc de ea, m-am simțit un pic vinovată când m-am întors la lucru.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Greta Neagu: Vreau să mă perfecționez in ceea ce fac si să devin foarte bună in domeniul meu. Imi doresc să scriu materiale ce ar putea avea un impact asupra cititorilor. Imi doresc să devin un reper pentru zona de jurnalism economic.

Personal imi doresc să fac interviuri cu oameni din domeniul financiar care au ceva de spus. Am o idee de podcast, dar mai am nevoie de timp să imi conturez ideea. De asemenea mi-ar plăcea să mă reîntorc la facultate, să am o specializare pe domeniul economic.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Greta Neagu: Nimic nu vine ușor, trebuie să fii foarte implicat și să ai multă răbdare. Pasiunea este motorul dar cunoștințele conturează calitatea muncii.

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Greta Neagu: Activez pe Facebook si pe blog.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Views: 138

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *