Când eram la facultate în România, singura oportunitate de a pleca în America era prin programul Work&Travel. La un moment devenise un trend, în fiecare vară aproape toți colegii mei de an au experimentat American Dream.
De când Anglia a ieșit din Uniunea Europeană, programul de work& travel și programul Erasmus nu se mai aplică studenților din UK. Deci mai există altă posibilitate pentru doritori?
Colega mea Andra, studentă la Digital marketing si advertising și-a luat inima în dinți și a găsit o oportunitate de a pleca în tabără în America pe perioada verii. O țară nouă, o experiență de neuitat si un șoc cultural.
Blogulcăutat: Bună Andra, sunt geloasă pe bronzul tău. Te-ai ajustat la fusul orar din UK?
Andra Alexa: (zâmbește) Mulțumesc mult de oportunitate. Nu mă așteptam să se lipească bronzul de mine mai ales că m-am scăldat în cremă SPF. Dar cele aproape 40 de grade și-au spus cuvântul. Acum sunt gata să redevin vampir. 🙂
Blogulcăutat: Știu că anul doi a fost un roller coaster emoțional pentru fiecare dintre noi. A fost un factor definitoriu pentru tine participarea la AmeriCamp?
Andra Alexa: Stresul examenelor este ceva normal, fiecare student știe în ce se bagă când ajunge la facultate. Cel mai dificil a fost că nu am fost acceptată la programele de internship & placement la care am aplicat. Motive precum lipsa de experiență sau simplul fapt lipsa feedback-ului m-au frustrat foarte tare.
Îmi pierdusem speranța și mă hotărâsem să nu mai caut oportunități. Dar mi-am adus aminte de reclama la AmeriCamp și am aplicat. Pură coincidență!
Blogulcăutat: Îmi poți da mai multe detalii despre procesul de aplicare în programul AmeriCamp?
Andra Alexa: A fost un proces lung și plin de piedici pentru mine! Interviul pentru job & viză a fost foarte ușor dar partea birocratică mi-a veștejit avântul.
Am avut probleme foarte mari cu schema vaccinurilor din România si cazierul juridic. Schema vaccinurilor din Anglia nu coincide cu cea din România iar fără confirmarea doctorului că sunt sănătoasă și aptă de muncă nu puteam înainta cu procesul actelor pentru America.
De asemenea, cazierul juridic a fost un fiasco. Am încercat să aplic la Ambasada României pentru bucățica asta de foaie să dovedesc că nu sunt un criminal în serie. Într-un final a trebuit să zbor până la Brașov pentru o zi să-mi fac cazierul tradus în engleză.
A doua zi trebuia să fiu în Anglia pentru finalizarea actelor necesare pentru tabără. Costul total a depășit £2000, o parte fiind rambursat de programul din America. Trebuie să ai nervi de oțel și răbdare infinită, nu mi-a venit să cred când toate hârtiile necesare au fost gata.
Blogulcăutat: Cum a fost prima dată pe pământ american?
Andra Alexa: (râde) Alte peripeții! În ziua în care trebuia să zbor din Anglia, mașina prietenilor mei a fost spartă iar bagajul meu furat. Imaginează-ți că toți trei căutam un ditamai bagajul la trei dimineața și deja mă resemnasem că nu am nicio șansă să prind avionul. Mi-am găsit bagajul lăsat la câteva mașini depărtare fără produsele de igienă & câteva articole de lenjerie.
Am aterizat la JFK iar primul șoc pe care l-am avut a fost temperatura. Am plecat de la 15 grade și am ajuns la un lejer 40 de grade unde toată lumea era îmbrăcată de vară. Numai eu eram gata să sar la toamnă.
Am stat două ore în aeroport căci cartela mea de America nu mergea, am folosit la maxim accesul gratuit la internet si am găsit un shuttle bus pentru stația de tren la care trebuia să ajung. Când am ajuns la destinația inițială mi s-a spus că următorul autobuz spre Lake George ajungea în stație următoarea zi la șapte dimineața.
A trebuit să-mi caut cazare pentru noapte aia, o cheltuială neașteptată dar necesară. Prețurile încep de la minimum de $400 pe noapte în New York. Într-un final am găsit ceva mai acceptabil în Queens la $200 dar la o distanță considerabilă cu taxiul. Am fost ‘ușurată’ de $40 și-am sperat că aici se termină peripețiile.
Blogulcăutat: Este de admirat că nu ai renunțat contrar piedicilor puse. Cum a fost când ai ajuns în tabăra Lake George?
Andra Alexa: Nu m-am dus cu așteptări căci nu am vrut să fiu dezamăgită. Și bine am făcut căci după cum vezi nu prea am avut noroc! (râde)
Prima săptămână a fost cea mai dificilă, căci eram într-o țară nouă cu un fus orar total diferit. Am fost portretizarea ideală a unui zombie.
Am locuit în cabane exact ca în filmele americane și eram în echipe de două persoane pentru împărțirea sarcinilor pe care le aveam. Trebuia să luăm parte la activitățile educative de pe timpul zile și de asemenea landwatch & night watch. Lucram în permanență iar timpul liber era alocat cumpărăturilor de RedBull care mă ținea pe linia de plutire.
Blogulcăutat: Care a fost cea mai dificilă parte a jobului în tabără?
Andra Alexa: Energia copiilor! Tabăra include multe activități: înot, alergat, hiking etc. Mi-a fost greu să mă ajustez la energia debordantă dar am scos-o la liman. Mi s-a dat oportunitatea să mă întorc la copilărie, să râd cu lacrimi și să mă bucur de lucrurile mici.
Blogulcăutat: Care a fost cel mai interesant lucru descoperit în tabără?
Andra Alexa: Mulți dintre colegii mei erau foști participanți ai taberei. M-a fascinat faptul că s-au întors ca și consilieri ca să dea mai departe obiceiurile și tradițiile.
Blogulcăutat: Care este definiția stilului american?
Andra Alexa: Oamenii sunt foarte relaxați, deschiși și fără prejudecăți. Nu se vede diferența de la cei care sunt avuți și cei care nu, toți sunt niște oameni normali. Se vorbea cu o lejeritate extraordinară despre yachturi, case scumpe și vacanțe exotice de parcă era cel mai banal lucru.
Turistul Andra s-ar întoarce și mâine în America. Am întâlnit niște oameni extraordinari, am vizitat locuri la care doar visam și m-am dezvoltat foarte mult ca și tânăr adult.
Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?
Andra Alexa: Fiecare lucru se întâmplă cu un motiv iar oportunitățile se ascund la vedere. Oriunde te vei duce, vei întâlni oameni extraordinari care îți vor dărui amintiri neprețuite.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.