Cum să faci cumpărături sustenabile de Crăciun?

Este acea perioadă din an în care toți din jurul tău aleargă stresați să ia cadoul perfect. Haine, încălțări, bijuterii, tehnologie și multe altele. Am scris acum câțiva ani în detaliu despre haosul cumpărăturilor de Crăciun, poți citi articolul aici.

Dar cum știi că este cadoul perfect? Totul depinde de preferințe, necesități și dorințe nesatisfăcute. De curând am avut de scris un eseu la facultate pe tema consumerismului care m-a șocat un pic. Care este tipologia consumatorului din 2022 și cât de mult ne place să (nu)reciclăm?

Conform unui articol din The Guardian (2020), umanitatea a ajuns la un nivel record de 100 de miliarde de tone de articole vestimentare utilizate și cumpărate.

The Drum (2021) confirmă că 85% din hainele achiziționate ajung la groapa de gunoi căci nu ajung să fie reciclate. Sunt doar niște date basic care ar trebui să-ți dea de gândit. Dar cum un prieten mi-a zis acum mult timp că toți suntem ipocriți, ori că vrem să acceptăm asta sau nu.

Nu mă înțelege greșit, și eu sunt o mică ipocrită căci fast fashion este ușor și accesibil, dar la fel de rapid în degradare. Deci ia zi Norina, cum arată cumpărăturile sustenabile pentru tine?

1. Caută outlet-uri locale sau online

Englezii preferă să facă cumpărături în outlet-uri sau SH-uri. Ori că este TK Maxx, Next Outlet sau un SH de cartier, există o varietate de opțiuni. Totul depinde de timpul pe care vrei să-l petreci căutând hidden gems și cât de deosebit vrei să fie cadoul pe care vrei să-l oferi. Poți găsi acele minunate globuri de sticlă la prețuri infime care pot face o mare diferență la pomul de Crăciun. 🙂

2. Cumpără o experiență

Hainele și articolele de igienă personală poți să le achiziționezi oricând dar experiențele rămân pe vecie. Ori că este o drumeție, o tură cu tiroliana sau o degustare de vinuri, sunt câteva din ideile care îmi vin pe moment. Nu este niciodată târziu să țipi din toți plămânii deasupra unui hău imens.

3. Caută cadouri practice

Un ghiozdan pentru laptop, un pulover pufos sau niște mănuși călduroase sunt câteva opțiuni practice la care te poți orienta. Dar dacă ești în pană de idei, întotdeauna poți întreba ce își doresc oamenii. Nu este o rușine dacă pui întrebări.

4. Caută cadouri confecționate local

În ziua de azi, social media este varianta actualizată a Paginilor aurii (who that?) în care poți găsi tot felul de articole confecționate manual. Un mare bonus este faptul că articolele sunt făcute în număr limitat iar cadoul va deveni un succes autentic.

5. Donează din timpul tău

Ori că este vorba de o întâlnire la cafeneaua ta preferată, ori că te duci la organizația non-profit din oraș, oamenii îți vor aprecia timpul investit. Întotdeauna am fost pe principiul că oamenii apreciază că sunt o prioritate pentru tine, indiferent de situație.

Aș mai continua cu sfaturi dar de regulă nu sunt un expert în a le pune în practică, așa că te las doar cu aceste cinci sugestii. Știi cumva unde găsesc cadoul ideal pentru un adolescent de 14 ani?


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Views: 42

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Un comentariu pe “Cum să faci cumpărături sustenabile de Crăciun?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *