Ce înseamnă Crăciunul pentru tine?

Ador Crăciunul!

În perioada 30 Noiembrie- 1 Decembrie, în Galați se sărbătoreau zilele orașului: miros de pocnitori, târguri cu lucruri handmade și obraji roșii de la frig. Pot spune că era varianta mai rudimentară al calendarului advent, care marca începutul iernii și implicit al Crăciunului.

Mare fan al dulciurilor, de abia așteptam ca mama să facă turtelele de Crăciun cu nucă, prăjitura Alba ca Zăpada și minunatul cozonac umplut cu de toate. Nu știu care este efectul portocalelor dar întotdeauna mirosul lor mă duce cu gândul la iarnă și perioada sărbătorilor.

Crăciunul pentru mine a însemnat o perioadă magică, ce strânge familia acasă, povestind câte în lună și-n stele. Voie bună, depănare de amintiri, bucate tradiționale care îți apasă bila și curățatul zăpezii din fața casei.

Acum mi-am adus aminte că într-un an am atârnat bomboanele clasice de pom în brad și îmi plăceau tare mult cele cu cremă verde. M-am gândit că nimeni nu o să observe și am încercat fiecare bomboană ca să le găsesc pe cele verzi. Să zicem că ceilalți au observat că lipsesc bucăți din bomboanele încă atârnate în pom.

Ca să nu mă auzi doar pe mine dând în melancolie, am rugat câțiva oameni dragi să îmi spună ce înseamnă Crăciunul pentru ei. Ai grijă să nu te îneci cu stafidele din cozonac și savurează ce citești. 🙂

Cristina

“Craciunul pentru mine nu este despre ce cadouri frumoase am primit și cât de luxoase sunt globurile din brad. Crăciunul e despre mesele în familie, momentele alea amuzante cu frații și surorile, mirosul de brad, kilogramele de portocale, mâncarea delicioasă făcută alături de mama, cadourile alea simple de la bunici care cu greu reușeau să strângă ceva pentru nepoți (pijamale si șosete groase de lână) și multitudinea de colindători ce vin să ne anunțe venirea Crăciunului.

Din păcate în ultimii ani, Crăciunul pe care-l promovează aproape toată lumea este despre cele mai luxoase ornamente de brad, viață scumpă și cadouri de mii de lei. De când sunt în Scoția încerc ca măcar o parte din cele menționate mai sus să aibă loc în căsuța noastră. În fiecare an împodobesc bradul, fac sarmale, cozonaci și colind familia/prietenii cu ajutorul tehnologie. Despre asta este Craciunul meu♥️.

P.S. În fiecare an încă cumpăr fooooarte multe portocale!”

Dana

“Crăciunul…mmm, înseamnă miros colorat de scorțișoară și vin fiert, miroase a coajă de portocală coaptă pe plita bunicii, a brad proaspăt și-a frig. Așa-i că frigul are un miros al lui? Crăciunul înseamnă picioarele reci lipite de soba fierbinte. Crăciunu-i cu degete murdare de grăsime de la cârnații mâncați cu atâta poftă. Crăciunul înseamnă familie, o îmbrățișare care iartă și uită tot răul. Crăciunu-i speranță. Așa-i Crăciunul prin ochii mei…🥹

Radu

“Personal, n-am fost prea atașat niciodată de latura asta comercială pe care o vedem și nici de partea…spirituală, religioasă. Dar pentru mine sărbătorile astea reprezintă un moment și un motiv de adunare cu familia/prietenii. Și…evident, ce poate fi mai ‘sfânt’ decât să asociezi tot acest moment cu o băutură și o mâncare bună alături! Cadourile își au locul lor, desigur…dar n-aș face asta motivul central al evenimentului. E finalul anului, deci practic sărbătorim încă un an de viață, încă o rotație a Pământului în jurul Soarelui.”

Alex

“Însemna ceva mai demult când părinții mei erau încă împreună, însemna timp petrecut cu familia, mirosul mâncării din bucătărie în toată casa. Sentimentul pe care îl ai când știi că vei primi cadouri. Dar de atunci sincer e doar o zi ca oricare alta, înseamnă timp liber de la muncă și relaxare. Sper ca să revină acel sentiment la un moment dat.”

Alexandra

“Crăciunul este acea perioadă a anului în care toți oamenii sunt fericiți, chiar și dacă doar pentru câteva zile. Este momentul în care oamenii își permit să își arate vulnerabilitățile și să ofere dragoste, chiar și dacă au muncit tot anul pentru cadoul celui drag. Crăciunul nu este doar sărbătoarea când toată lumea se umple de mâncare până la refuz și se tăvălește pe canapea- că tot nu mai avem zăpadă. Pentru mine, este acea perioadă din an în care las deoparte toate durerile, oboseala, stresul pentru licență și mă bucur de atmosfera delicioasă pe care mi-o oferă luminițele colorate și zilele libere de la redacție.”


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.