Nu știu cum sunteți voi dar..
Când mă duceam la Vlădești și ne apucam de făcut curățenie generală, era o aventură. Strâns lucruri, dat cu var și vopsit bârnele de lemn din ultima cameră din casa mare.
Îmi aduc aminte că era singura cameră care nu avea pod dar avea bârnele de lemn vopsite în gri. Avea un je ne sais quoi care mi-a ghidat interesul față de minimalist și stilul nordic.
Când am descoperit pagina de la Dimineți în cerdac, mi-au revenit acele emoții și trăiri din copilărie. De vară la țară cufundată în dulapul cu ii și fețe de mese apretate.
Blogulcăutat: Bună Lavinia, îți mulțumesc că ți-ai rupt din timp să stăm la povești. Am văzut că pe site-ul vostru ați povestit destul de în detaliu aventura voastră. Îmi poți spune în cateva cuvinte cine sunt oamenii din spatele proiectului?
Dimineți în cerdac: Bună Norina, îți mulțumesc de invitație. Cine suntem noi? Doi oameni simpli, din Piatra Neamț și Cluj care au vrut să conserve o fărâmă de istorie. Din căsuța de chirpici.
Blogulcăutat: Povestea voastră este înduioșătoare, nu mulți mai avem bunici care sunt printre noi. Cât de importantă este legătura între generații?
Dimineți în cerdac: Foarte importantă! Vreau să le dăruiesc o bucățică din legătura frumoasă pe care am avut-o cu bunica Valerica. Dacă nu erau vizitele lunare la Piatra Neamț, probabil că nu mai ajungeam să facem pasul cel mare. Acela de a cumpăra casa străbunicii.



Blogulcăutat: Pe site povestiți cum dragostea pentru satul românesc se leagă cu ideea de business. Care a fost cel mai dificil moment din aventura voastră?
Dimineți în cerdac: (zâmbește) Au fost multe momente dificile dar pe care le-am dus la bun sfârșit. Nu m-am gândit vreodată că ideea mea teoretică chiar o să se transforme în ceva palpabil.
Doi ani a durat până am scos toate avizele necesare și am obținut finanțarea din Programul Operațional Regional 2014-2020. Birocrația din România este un hop destul de mare și ai nevoie de MULTĂ răbdare.
Nu am vrut să fie o casă fără personalitate, construită din beton. Am vrut să-i păstrăm povestea și valorile. De aceea am căutat materiale alternative precum betonul din cânepă. Am păstrat casa din chirpici și am turnat fundația printre crengile copacilor bătrâni. Mi-am dorit foarte mult ca această afacere mică de familie să atragă oameni pasionați de natură și de educația Montessori.
Blogulcăutat: Ai menționat că a fost destul de dificil să găsești oameni specializați în materiale alternative de construcții. Poți să-mi dai multe detalii?
Dimineți în cerdac: Mi-am dorit o casă pasivă unde noul cu vechiul se îmbină. Am avut noroc de arhitectul nostru care ne-a făcut schița realistă a casei. De asemenea, tot el ne-a îndrumat spre cei de la Șoflete.ro în ceea ce privește construcția de case pasive.
Mi-a plăcut tare mult când a trebuit să dăm cu lut. Când eram copilă, mi se părea un proces așa de simplu. Ce îți trebuia? Apă, lut, paie și niște bălegar de la animale. Dar ca să facem durabil lutul la casă a trebuit să luăm un sample de la vreo 4-5 lutării. Nimic nu se compară cu sentimentul când viziunea ta se conturează în ceva palpabil. 🙂
Blogulcăutat: Cum vă descurcați cu administrarea afacerii la distanță? De la Cluj la Piatra Neamț sunt 5 ore și un pic cu mașina.
Dimineți în cerdac: (râde) Câteodată ar trebui să învățăm să zicem și nu. Sunt rezervări care sunt făcute din scurt și la care încercăm să acomodăm necesitățile fiecărui oaspete. Ca să faceți rezervare, accesați link-ul aici.
În România sunt multe nișe care nu sunt explorate și multe afaceri interesante pot fi create. De exemplu, sunt multe concepte din vest care pot fi ajustate la societatea românească. Turismul este o investiție slow care se amortizează pe termen lung și am fost conștienți de la început. Pot spune doar că după un an de activitate nu am ieșit pe minus.
Blogulcăutat: Printre cititori sunt și oameni interesați de accesarea de fonduri europene, poți elabora?
Dimineți în cerdac: Când am aplicat cu proiectul Dimineți în cerdac ca să accesez fonduri europene, am fost ultimul proiect cu minimul de puncte. Dar asta nu din cauză că nu am avut o idee de afaceri bună ci că fondurile sunt prioritizate. Companiile care deja activează de 5-10 ani sunt cele care iau undă verde. Dacă aveți o idee de afacere fezabilă vă trebuie neapărat un bun consultant. Acesta vă dă atât o părere obiectivă cât și vă îndrumă la fiecare stagiu.



Blogulcăutat: De unde vine numele de Dimineți în cerdac?
Dimineți în cerdac: Sunt pasionată de portul românesc și de prispa (cerdacul) de la casă. Tind să cred că costumele populare de la noi din Moldova sunt altceva.
Când am făcut parte dintr-un ansamblu popular am descoperit frumusețea cântecelor populare, ce conturează frumusețea țării. Cu cântece de dor, de petrecere sau de dragoste. Așa s-a născut identitatea proiectului Dimineți în cerdac. Este locul în care te regăsești în frumusețea satului românesc. La noi, pe prispă.
Blogulcăutat: La începutul interviului ai menționat că ai evitat să tai copacii din grădină. De ce ai ținut morțiș să nu tai acei copaci bătrâni?
Dimineți în cerdac: Pentru că fac parte din zestrea istorică a locului. Pe lângă faptul că au peste 200 de ani, eu nu o să ajung la recordul de a planta și crește copaci pe parcursul vieții mele. Este de datoria noastră civică să conservăm natura și să nu luăm cea mai rapidă decizie. Ce le mai lăsăm copiilor noștri?
Blogulcăutat: Care sunt planurile voastre de viitor?
Dimineți în cerdac: Luăm fiecare zi așa cum este și ne bucurăm de oamenii care ne pășesc cerdacul. Sperăm ca afacerea noastră să ajungă pe wishlist-ul la cât mai multe persoane. Am întâlnit așa de mulți oameni interesanți de la care învățăm constant.
Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?
Dimineți în cerdac: Să ieșiți din zona confort și să folosiți timpul cu cap, căci timpul este limitat. Sunt atât de multe locuri și experiențe care trebuie trăite. Dacă nu acum, atunci când?
Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde vă pot găsi cititorii? Pe ce platforme activați?
Dimineți în cerdac: Activăm pe Instagram, Facebook și site-ul unde vă puteți face rezervările dacă vreți să ne faceți o vizită.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.