Știi sentimentul ăla după ce mănânci crema de la oul Kinder? Și ești foarte curios de surpriza ce te așteaptă? Exact ăsta fost sentimentul pe care l-am avut după ce am stat la povești cu Alexandra. Am râs, am depănat amintiri și îmi aduce aminte că trebuie să le fac o vizită la vatră.
Blogulcăutat: Bună Alexandra, îți mulțumesc pentru răspunsul prompt și faptul că ți-ai făcut timp să povestim. Îmi poți spune în câteva cuvinte, cine sunt oamenii din spatele proiectului?
Refugiați la vatră: Estrogenul proiectului este un cercetător activ dar destul de anxios, motiv pentru care proiectul ăsta oglindește personalitatea mea. Partea masculină este un om cald și extrovert care nu încetează să mă uimească. 🙂
Blogulcăutat: Care a fost motivul pentru care v-ați mutat la vatră?
Refugiați la vatră: Atât eu cât și soțul meu Oliver suntem din diferite părți ale României. Ne-am găsit la Cluj și nu am vrut să ne mai dezlipim unul de celălalt (zâmbește) Întotdeauna ne-am dorit să fim mai aproape de natură, chiar off grid. Deși Clujul este un oraș eclectic și vibrant, chiriile s-au triplat și este destul de dificil să îți găsești un loc al tău.
Nu mi-a surâs niciodată ideea de a avea un credit timp de 30 de ani și să stau în jungla orașului. Fiind într-o dilemă, sora mea ne-a sugerat casele vechi din Transilvania, mai specific, satul Deag. Soțul ei este din satul acela și știau deja ce case sunt date la vânzare. Rezultatul? Ce vedeți pe social media. 🙂
Pentru mai multe detalii, puteți vedea aici vlog-ul de pe canalul de YouTube.
Blogulcăutat: Ce v-a atras la casa aceasta? De ce ați ales vatra?
Refugiați la vatră: Mi-a plăcut tare mult curtea lată, cu flora și fauna abundentă. Deși avem vecini, este foarte multă liniște și intimitate. Când mai găsești tu asta în oraș?
Casa are 93 de ani și inițial a fost compusă din două camere, ulterior la 30 de ani s-a extins la trei camere. Camerele cele vechi sunt calitativ mai bune, făcute din pământ în forme de cărămidă. Iar camera cea nouă alternează cu cărămidă arsă si nearsă. Nu are fundație, este construită pe pământ înălțat.
Blogulcăutat: Ai menționat că toate renovările sunt făcute de voi doi. Cât de dificil v-a fost?
Refugiați la vatră: Nu pot spune că a fost floare la ureche dar am învățat totul cu pași mărunți de pe YouTube. Am transformat partea deschisă a șurei pe timpul verii într-un loc în care să stăm la umbră. A fost un proiect extenuant căci a trebuit să adunăm multe gunoaie ascunse adânc sub straturile de pământ. De asemenea, am ridicat garajul care ne-a dat multe bătăi de cap.
Blogulcăutat: Care sunt dificultățile pe care le-ați întâlnit când ați pornit pe drumul ăsta?
Refugiați la vatră: Multe persoane ne-au spus indirect că nu o să supraviețuim o zi iar alții ne-au blamat postările de pe social media. Sunt mulți oameni care s-au relocat și își doresc să găsească conținut similar cu ce facem. Nu am chemat o echipă să ne construiască casa ci luăm comunitatea cu noi să ne însoțească în aventura noastră. Asta este ideea proiectului nostru, să producem conținut informativ filtrat prin viziunea noastră.
Blogulcăutat: Cu ce se diferențiază pagina voastră de alte conturi care abordează proiecte de renovare?
Refugiați la vatră: Conținutul este îndreptat Milenialilor și Generației Z, în a veni în întâmpinarea unor probleme economice cu care ne confruntăm și anume dreptul de a fi proprietar.
Oferim o soluție viabilă, oportunitatea de a fi proprietar la prețuri net mici și încercăm să arătăm care sunt avantajele unui astfel de schimb. Costurile utilităților sunt minime ce ne permit să economisim sau să investim în renovarea casei.
Nu vrem să portretizăm idealul la țară dar vrem să punem accent pe faptul că noi am vrut să ieșim din zona noastră de confort. Ne bucurăm de legumele crescute în grădină, de liniștea satului și de statul în aer liber.
Blogulcăutat: Cum s-a ajustat comunitatea rurală la venirea voastră în Deag?
Refugiați la vatră: Sătenii noștri au fost foarte primitori, a contat si faptul că cumnatul meu este din Deag. La un moment dat toată lumea știa că s-a mutat un cuplu tânăr dar nu știau cum arată. Așa că într-o zi, m-am dus la barul satului să iau două beri reci cu un tricou pe care scria ALEXANDRA. Sunt sigură că nu o să uite vreodată genul ăsta de introducere! (râde)
Blogulcăutat: Care este cea mai amuzantă întâmplare de care ați avut parte de când v-ați mutat?
Refugiați la vatră: Nu este neapărat o întâmplare amuzantă dar a fost o un moment șocant pentru noi. Bruja, pisica noastră vânând pârșii din cameră și noi adunând leșurile pufoase ale victimelor ei. Mai ceva ca filmele cu Hannibal Lecter.
(Oliver șoptind în background)
De asemenea, am întâlnit un pui de căprioară în păduricea noastră. Exact Bambi, ca în desenele animate.
Blogulcăutat: Ce vă lipsește de la viața de oraș?
Refugiați la vatră: Amândoi am renunțat la viețile sociale și accesul rapid la toate facilitățile. Dar nu este așa dificil, suntem la o oră jumătate distanță de Cluj iar locurile de muncă ne permit flexibilitatea asta. Nu îmi lipsește acest hustler culture care predomină în societatea urbană din Cluj. Toată lumea vrea să epateze prin diverse moduri: călătorii, case, mașini, accesorii.
Blogulcăutat: Care sunt planurile voastre pe viitor?
Refugiați la vatră: Pe termen scurt, ne pregătim de aventura vieții noastre în America de Sud, mai exact Peru. Vrem să experimentăm autenticitatea construcțiilor naturale din viața raw a oamenilor din Anzi. Pe termen lung, ne dorim să terminăm casa, avem multe de renovat.
Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?
Refugiați la vatră: Să nu vă fie frică! Să continuați să învățați zi de zi, căci nu aveți nevoie de validarea nimănui. Să acceptați că este normal să greșiți.
Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde vă pot găsi cititorii? Pe ce platforme activați?
Refugiați la vatră: Activăm pe Instagram, TikTok, YouTube, Facebook și pe blogul nostru unde ne așternem gândurile în scris.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.