Sunt perioade din an în care excelezi la organizarea timpului ca un erou. Dar sunt și perioade când procrastinezi pe podeaua sufrageriei ca un adevărat leneș (the animal!). Și ambele situații sunt ok.
Sunt multe sfaturi pe care le găsești pe Internet care îți promit „marea cu sarea”. Dar și persoane care s-au născut învățați fără să aplice teoria în cazul lor.
Am fost întotdeauna persoana care lasă toate lucrurile să se adune și să le facă pe toate dintr-un foc. Dar am învățat cu timpul că nu poți fii atât de multitasking. Deci cum am ajuns să învăț (cât de cât) să-mi organizez timpul?
1. Începe cu cel mai dificil task
Anul trecut am fost la o conferință care punea accent pe comunicarea eficientă dintre departamentele din cadrul companiei mele. Au fost teme de dezbatere precum etică profesională, lucrul în echipă și limbajul folosit în e-mailurile trimise. Unul din speakeri a menționat că nu prioritizăm lucrurile dificile. Că le evităm din diferite motive. Chiar dacă este vorba de un proiect eșuat, de o licență stresantă sau un loc de muncă.
TIP: Pune-ți pe o foaie lucrurile cele mai dificile de făcut la momentul respectiv. Împarte foaia în două pe două coloane, adaugă ce este ușor/dificil de făcut. Apoi adaugă în dreptul fiecărui lucru ce deadlines ai. Metoda asta te va ajuta să-ți pui gândurile pe hârtie și să-ți faci ordine în idei.
2. Setează o zi în care procesezi în bulk
Am încercat de multe ori să „adun” task-urile pe care le am de făcut și să le fac într-o zi. Ce nu m-a învățat nimeni este cum să le pun pe categorii și obiective. Am avut examene sau articole de scris care din păcate nu se „pupă ” pe termene limită.
TIP: Începe cu task-uri mici care pot fi rezolvate în oricare zi a săptămânii. Dacă te simți curajos, poți folosi zilele de weekend ca să fii mai lejer fără să pui presiune pe tine.
3. Învață când să spui „NU”
Nu ești o baterie umană, energia ta se duce cu fiecare oră ce trece. Este important să-ți știi punctele forte & slăbiciunile ca să te poți concentra pe ce știi ce să faci. De multe ori suntem perfecționiști și nu suntem răbdători cu noi înșine but be kind to yourself 🙂
TIP: Dacă lucrezi în echipă la un proiect încearcă să împarți sarcinile în mod egal. În modul ăsta știi deja ce ai de făcut și eviți presiunea termenelor limită.
4. Folosește programe care să-ți ușureze viața administrativă
Suntem în perioada în care avem un tool destinat pentru orice tip de activitate. Fie că este vorba de banalul calendar sau de programe de editare, toate sunt acolo ca să-ți ușureze viața.
TIP: Slack este un program foarte bun care îți centralizează e-mailurile. Drop box/ One drive te ajută să îți stochezi fișierele în Cloud. Google Calendar/ Outlook calendar îți adaugă toate taskurile pe calendar. Iar Canva este varianta mai simplă de editare a pozelor pe care o poți accesa gratuit.
Nu există o rețetă de succes, toate sfaturile de mai sus sunt experimentate prin trial/ error.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.