Cine este Bakeoliv?

Sunt un mare gurmand și salivez la rețetele gustoase pe care le văd pe social media. Mi se pare ireal cât de multă varietate există în ceea ce privește rețetele gustoase. Nișa de food blogging a luat amploare în ultimii ani datorită interesului față de mâncarea rapidă și sănătoasă.

Așa am dat peste Olivia, un tânăr adult pasionat de gătit cu o abordare diferită asupra nutriției.

Blogulcăutat: Bună Olivia, îți mulțumesc că ți-ai făcut puțin timp să povestim. Îmi poți spune în câteva cuvinte, cine este omul din spatele proiectului?

Bakeoliv: Sunt un om simplu, perfecționist pasionat de gătit și sport. Sunt un content creator care speră să influențeze oamenii în bine.

Blogulcăutat: De unde vine pasiunea pentru gătit?

Bakeoliv: (râde) Ah, poveștile mele sunt legate de ambii părinți. Când aveam în jur de 5-6 ani, tata încerca să mă învețe sa citesc iar cea mai la îndemână carte a fost o revistă cu rețete. Îți vine să crezi că primul cuvânt pe care l-am citit a fost “șnițel”? De acolo, m-am delectat cu toate rețetele pe care le găseam în reviste iar mama a fost cea care a trebuit să-mi satisfacă curiozitățile.

Până am reușit să practic “gătitul” am urmat-o pe mama în bucătărie și am urmărit cu atenție procesul prin care se preschimbă bucatele în mâncare. Am fost foarte fascinată de procesul în sine ce mi-a amplificat curiozitatea pentru gătit.

Cu timpul, mi-am cizelat stilul culinar și mi-am dorit să experimentez combinații și condimente. Așa că în pandemie, am practicat constant atât rețete virale de pe TikTok cât și rețete tradiționale cărora le-am dat un twist 🙂

Blogulcăutat: Ai menționat că încerci diverse rețete, dar când rămâi în pană de idei, de unde-ți iei inspirația?

Bakeoliv: De multe ori stau pe Pinterest și încerc să adaptez rețetele după gustul meu, ba un condiment în plus/ minus sau o reinterpretare. Sau arunc un ochi pe pagina Jamilei, este unul din primii food bloggeri pe care i-am urmărit de la început și care au rămas relevanți industriei.

Blogulcăutat: Ce rețete se pot numi “rețetele casei”?

Bakeoliv: Îmi place foarte mult să fac quesadila sau wrapuri și în materie de dulciuri îmi place sa fac rulouri cu scorțișoară, fursecuri sau American cookies cu ciocolată neagră. Îmi place foarte mult să gătesc rețete sănătoase și gustoase, nu salate sau chestii fără gust.

Blogulcăutat: Care a fost feedback-ul urmăritorilor?

Bakeoliv: Sunt tare recunoscătoare familiei și prietenilor că mi-au fost alături la început și mi-au dat acel “push” foarte necesar. Când pagina a mai crescut, multe persoane mi-au spus că nu știau să gătească și le-am ușurat viața cu rețetele mele simple.

Blogulcăutat: Ce rețete caută românii?

Bakeoliv: Din ce am observat eu, sunt două trenduri. Pe de o parte, se caută rețete cât mai rapide dar foarte gustoase. Iar pe de altă parte se caută mâncăruri tradiționale ce evocă mâncarea “de la mama de acasă”.

Blogulcăutat: Ai avut vreun experiment nereușit?

Bakeoliv: (râde) Am avut multe experimente nereușite, multe farfurii sparte și linguri scăpate pe podeaua bucătăriei. Cel care îmi vine în minte acum este când am învățat ce înseamnă “baie de aburi”. În loc să pun un bol deasupra apei și să pun conținutul acolo, eu l-am turnat direct în apă. Apoi mă întrebam de ce nu are sens ceea ce se întâmplă.

Sunt momente când încerc rețete virale și de multe ori rezultatele de pe social media nu seamănă cu ce mi-a ieșit mie. Din punctul meu de vedere, multe sunt rețete eșuate promovate intens pe TikTok.

Blogulcăutat: Care este diferența dintre food blogging-ul din afară și cel din România?

Bakeoliv: În România încă se pune foarte mult accent pe aportul ridicat de carne și mâncare foarte procesată. De exemplu, creatorii de conținut din țările nordice promovează un stil de viață mult mai sustenabil, cu rețete bogate în legume și pește. Conceptul de vegan și vegetarian în România pare de multe ori un moft decât un stil de viață sănătos.

Blogulcăutat: Îmi poți spune care este procesul de pregătire a conținutului tău pe social media?

Bakeoliv: Sunt o fire foarte organizată și îmi place să gătesc 4-5 rețete săptămânal ca să le am gata pentru postări. O rețetă îmi ia în jur de o oră să o filmez iar apoi încă o oră să o editez. Ca și aparatură folosesc camera de fotografiat căci mi se pare că ies mult mai HD iar apoi procesez cu diferite programe de editare.

Blogulcăutat: Cum ți se pare comunitatea de food blogging în România?

Bakeoliv: Când am început să creez conținut, nișa de food blogging nu era așa bine dezvoltată. Dar cererea publicului și variațiile conținuturilor a dezvoltat foarte mult industria. Mi se pare că oamenii din industrie sunt foarte onești și au o energie foarte pozitivă, este loc pentru oricine.

Blogulcăutat: Cum te raportezi la comunitatea online și ce mesaj vrei să transmiți?

Bakeoliv: Îmi doresc să ridic ștafeta în ceea ce privește mâncatul sănătos, să demonstrez că multe mâncăruri pot fi gustoase cu puține ingrediente. Îmi doresc să ajut urmăritorii să înțeleagă că sportul și dietă echilibrată sunt foarte importante pe termen lung.

Blogulcăutat: Ce condimente îți place/ nu îți place să folosești când gătești?

Bakeoliv: Nu îmi place să folosesc cuișoare sau chimen, gustul este prea puternic în preparate. Dar îmi place foarte mult să folosesc boia, ardei iute și nu în ultimul rând sare&piper.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Bakeoliv: În luna Aprilie ar trebui să îmi pot scoate certificarea de consultant în nutriție și mi-ar plăcea să încep să profesez în domeniu. La sfârșitul anului am planificat să lansez un magazin online cu echipamente sport și ustensile de bucătărie. Mă gândesc serios să mai scot o carte de rețete, dar mai am de lucrat la ea. 🙂

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Bakeoliv: Să încercați să faceți orice vă propuneți, să nu vă fie teamă să vă asumați riscuri. Indiferent că greșiți sau nu, puteți învăța din toate. Important este să vreți!

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Bakeoliv: Activez pe Instagram, Pinterest, TikTok și puteți găsi cartea mea de bucate aici.


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.