Ce este proiectul Terapie pentru zoomeri?

În Anglia se pune foarte mult accentul pe mental health si faptul că este ok să nu fii bine. Conform celor de la Mind, o persoană din patru experimentează un tip de mental health issues o dată pe an. Și este ok, nu este nimic în neregulă cu tine. Ci pur și simplu este nevoie să fii kind with yourself.

Ca să înțeleg mai bine conceptul de mental health issues în România, am rugat-o pe Denisa de la Terapie pentru Zoomeri să îmi dea mai multe detalii. Pe lângă faptul că este un bun ascultător cu o energie extraordinară, calmitatea și căldura ei îți creează mediul ideal. De vorbit, depănat amintiri și să îți pui gândurile în ordine. 🙂

Blogulcăutat: Bună Denisa, îmi poți spune în câteva cuvinte cine este omul din spatele proiectului?

Terapie pentru zoomeri: Profesional sunt psihoterapeut cognitiv-comportamental sub supervizare, am început relativ recent practica. Sunt foarte mândră că m-am mutat din biroul de doctorand la un cabinet tare drăguț din Cluj.

Personal, sunt un tânăr adult care s-a născut la limita dintre Mileniali și Zoomeri, dar care se identifică ca și Zoomer. De asemenea, sunt foarte pasionată de fashion și îmi place să mă exprim prin combinațiile vestimentare. Îmi place foarte mult slow fashion și articolele inedite pe care le găsesc la thrift shop.

Blogulcăutat: De ce ai ales să studiezi psihologia?

Terapie pentru zoomeri: Îmi place foarte mult să fac parte din poveștile oamenilor iar domeniul acesta m-a fascinat foarte mult. Nu pot să spun că este ceva anume, am avut diferite faze cât am studiat. De exemplu, mi-a plăcut foarte mult dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Când am aplicat la facultate, nu am făcut o decizie informată și știam doar lucruri generale despre ce înseamnă să studiezi psihologia umană. Dar pot să mă declar o norocoasă căci pasiunea mea pentru a descoperi poveștile oamenilor s-a legat de psihologia umană.

Blogulcăutat: Îmi poți spune cum arată o zi din viața unui psihoterapeut?

Terapie pentru zoomeri: Îmi place tare mult ceea ce fac și văd o zi din job precum filele unei cărți. Fiecare ședință aduce câte un nou capitol cu personaje unice și complexe. Încerc de multe ori să-mi las o pauză de 30 de minute între programări ca să mă descarc de emoția acumulată. La sfârșitul zilei îmi place să reflectez la emoțiile adunate de la poveștile pe care le-am ascultat.

Blogulcăutat: Îmi poți spune un moment dificil de când profesezi? Sau un moment emoționant?

Terapie pentru zoomeri: (râde) Ah, voiam să specific cât de greu este să-ți deschizi un cabinet dar lăsăm povestea asta pe altă dată!

Cred că cel mai dificil mi-a fost să învăț ce înseamnă Borderline disorder și ce greutăți înfruntă pacientul în viața de zi cu zi. Emoționant este în fiecare zi căci lucrez cu atât de multe povești. Încă învăț să accept complimente și mă emoționează foarte tare când știu că am ajutat profund un om.

Blogulcăutat: Cât de importantă este terapia în 2023?

Terapie pentru zoomeri: Foarte importantă! Condițiile socio-economice creează o necesitatea foarte mare pentru oameni să învețe să digere ceea ce simt. De asemenea, eu cred că a avea sesiuni cu un psihoterapeut ar trebui să facă parte din rutina noastră de zi cu zi. Așa cum te duci la yoga sau la alergat, așa ar trebui să existe și terapeutul în calendarul tău. De ce? Pentru că cei apropiați sau prietenii nu îți pot oferi o perspectivă obiectivă și supervizată, care să te ajute să înțelegi ceea ce simți. Și ce pași trebuie să urmezi.

Blogulcăutat: Ce înseamnă să fii un terapeut bun?

Terapie pentru zoomeri: În primul rând ca terapeut trebuie să dai dovadă de ascultare activă și de acceptare necondiționată. Este important să pari uman și să fii autentic, ca valorile tale ca psihoterapeut să nu te descrie ca autoritate supremă. Și să îți placă să lucrezi cu oamenii ca să le poți crea un mediu safe ca ei să se destăinuie. Cea mai frumoasă răsplată este că la sfârșitul zilei pot spune că am adus o mică schimbare în viața unui om.

Blogulcăutat: Îmi poți spune care este cea mai importantă emoție?

Terapie pentru zoomeri: Recunoștința este o emoție importantă pentru că avem multe lucruri pentru care putem fi recunoscători. Că existăm, că suntem sănătoși, că avem oamenii dragi aproape. Dacă experimentăm deja sentimentul de recunoștință înseamnă că valorile noastre sunt validate.

Blogulcăutat: Ai menționat anterior că între ședințe ai nevoie de o mică pauză să te descarci de emoțiile acumulate. Ai luat vreodată emoțiile cu tine acasă?

Terapie pentru zoomeri: Sunt rare situațiile dar excepția este când sesiunea include povești despre abuzul de orice fel. Ca să mă descarc, îmi trebuie un timp mai lung în care fac exerciții de grounding sau sunt kind to myself 🙂

Blogulcăutat: Cum a apărut proiectul de pe social media?

Terapie pentru zoomeri: Pagina de pe social media s-a născut din pasiunea pentru psihologie și nevoia de informare a generațiilor tinere. Nu îmi iau credit pentru design căci Canva salvează situația întotdeauna! Iar feedback-ul celor care au început să urmărească pagina a fost minunat! Mi-a plăcut să văd că oamenii rezonează cu ce informații prezint.

Blogulcăutat: Care sunt planurile tale pe viitor?

Terapie pentru zoomeri: Îmi doresc tare mult să continui să călătoresc, avem așa de multe de descoperit în lumea asta mare încât ar fi păcat să nu profităm de tehnologia care ne stă la dispoziție. Amintirile ne sunt hrană pentru suflet.

Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?

Terapie pentru zoomeri: Mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta despre terapiepentruzoomeri și despre terapie în general și, foarte important, pentru oportunitatea de a te cunoaște. I really enjoyed our conversation. 😀

Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde te pot găsi cititorii? Pe ce platforme activezi?

Terapie pentru zoomeri: Mă găsiți fizic la cabinetul din Cluj pe strada Câmpul Pâinii 15. Pentru orice programare puteți să accesați link-ul acesta. Iar dacă vreți să știți mai multe despre psihoterapie mă găsiți pe Instagram. 🙂


Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.