Anul acesta am auzit foarte des termenul de feminism folosit în grupul de prieteni, de multe ori greșit. Termenul de feminism în România este perceput negativ si deseori perceput cu ura față de bărbați sau un activism agresiv.
Ce este feminismul? Pe scurt este o revoltă contra inferiorității care caracteriza percepția asupra femeii în societatea patriarhală în timpul Revoluției Franceze. Mișcarea feministă are doar 150 ani iar datorită libertății de exprimare, feminismul începe să se contureze ca o mișcare pozitivă contemporană.
Cum algoritmul de pe Instagram are căi nebănuite, mi-a fost sugerată pagina jupânesele.ro, un proiect complex ce abordează într-o perspectivă mai soft ideea de feminism în România. Și cu multă istorie ce vizează femei din diferite domenii de care ar trebui să știi.
Blogulcăutat: Cine sunt oamenii din spatele proiectului Jupânesele.ro?
Jupânesele.ro: Mădălina este omul acela creativ căruia îi place să sară în ajutorul oamenilor. Sunt precum Bucureștiul, o intersecție de stiluri dintre Micul Paris și Piața Obor (râde). Alexandra este un om comod dar smart ce se reinventează periodic, ce activează cu spor în domeniul cultural.
Blogulcăutat: De unde v-ați luat inspirația pentru proiectul ce abordează un subiect așa de delicat în România?
Jupânesele.ro: Noi două ne cunoaștem de pe băncile liceului unde am studiat profilul umanist, în care erau multe texte de citit și disecat. Apoi veșnica poveste, anii maturității ne-au bifurcat drumurile, fiecare cu diferite proiecte sau joburi. Dar pandemia și dragostea pentru istoria artei ne-a readus pe aceeași cale, mai exact femei contemporane din istoria României.
Proiectul a luat naștere în bucătăria Alexandrei, cu multe articole stufoase aduse de Mădălina din care am sumarizat foarte mult ca să facem articole user friendly. Vrem să oferim comunității noastre oportunitatea la 1 minut de cultură în ceea ce privește feminismul.
Blogulcăutat: De unde vine numele proiectului de Jupânese?
Jupânesele.ro: Ne-am dorit foarte mult ca proiectul nostru să facă referire la perioada interbelică datorită fascinației românului pentru epoca fanariotă. Iar termenul de „jupâneasă” are două sensuri paradoxale – femeie care face curat în casă cât și femeie de viță nobilă. Ne gândisem și la termenul „coană mare”, dar parcă mai autentic sună „jupâneasă”. 🙂
Blogulcăutat: Ce înseamnă feminismul pentru voi?
Jupânesele.ro: Feminismul înseamnă un mod de a clarifica adevărul, indiferent dacă este adevăr istoric sau contemporan. Ca să fii capabil să identifici cauzele problemelor contemporane trebuie să fii curios să afli adevărul istoric, de unde a pornit totul. De asemenea, feminismul înseamnă tot ceea ce ține de recunoașterea rolului femeii în societate, familie, zona profesională și culturală.
Blogulcăutat: Care a fost feedback-ul comunității de pe social media?
Jupânesele.ro: Ne uitam la analiza de vârstă a comunității noastre și am văzut că femeile între 25-35 de ani ne urmăresc constant. Ideea proiectului nostru a fost primit cu o doză de curiozitate și multe întrebări, ceea ce noi ne-am propus de la început să facem: să explicăm ideile principale din istoria feminismului și a istoriei femeilor.
Blogulcăutat: Ați menționat că aveți o comunitate de femei care vă urmăresc constant. Cum sunt văzute femeile în România?
Jupânesele.ro: La nivel de societate sunt lucruri care au evoluat într-o direcție pozitivă precum accesul la informații cât și activismul mai soft sau mai agresiv. Ce nu este bine este faptul că femeile încă depind de validarea bărbatului, indiferent de ce poziție socială dețin.
În 2023 femeile încă sunt judecate dacă până la o anumită vârstă nu sunt căsătorite, nu au copii sau o relație stabilă. Sfaturi necerute precum „lasă că la 30 de ani o să ți se schimbe gândirea” sau ” lasă că o să întâlnești pe cineva și apoi te așezi la casa ta”. Nu este în regulă ca să ne dăm cu părerea de alegerile personale ale unei femei doar pentru că putem.
Blogulcăutat: Am văzut că pe site aveți câteva cursuri pe care le oferiți femeilor. Îmi puteți da mai multe detalii?
Jupânesele.ro: Ni se pare reducționist să limităm cursurile doar la subiectul despre feminism. De aceea cursurile au fost create pe diferite subiecte, unele cu tentă mistică și altele cu scop informativ. Cursantele sunt interesate pentru că sunt niște trenduri care tot circulă pe social media cu subiecte despre cum îți regăsești zeița interioară a feminității sau cum feminitatea înseamnă că trebuie să ne îmbrăcăm în alb.
Din punct de vedere sociologic am aflat în cadrul cursurilor că 99% dintre participante nu se consideră îndeajuns de feminine ca să se încadreze în normele societății. Aceste misconcepții vin din sfera patriarhatului și influenței de pe social media care îți „dictează” dacă să fii o Ileana Cosânzeana sau o Kim Kardashian.
Cursurile acestea le oferă participantelor o comunitate bazată pe respect unde își pot împărți gândurile fără prejudecăți. Ne dorim să dezvoltăm aceste cursuri într-o resursă care să ajute comunitatea de femei să se dezvolte și după încheierea cursurilor.
Blogulcăutat: Care sunt planurile voastre de viitor?
Jupânesele.ro: Prin proiectul nostru vrem să aducem la lumină arta feminină care a fost trecută cu vederea din motive diverse iar valoarea educațională a devenit inexistentă doar pentru că nu există în spațiu public. De exemplu, Cella Serghi este o autoare complexă care a avut o carieră literară înfloritoare dar toată lumea se raportează la ea ca fiind „autoarea care a fost îndrăgostită de Camil Petrescu”.
Blogulcăutat: Gânduri pentru cititori?
Jupânesele.ro: Să continuați să fiți curioși căci altfel ne-am plafona și nu am mai contribui la dezvoltare. Dacă nu ne-am fi uitat pe cer să ne uităm la Lună și la stele, Galileo Galilei ar fi fost doar un individ random și atât.
Blogulcăutat: O ultimă întrebare. Unde vă pot găsi cititorii? Pe ce platforme activați?
Jupânesele.ro: Activăm pe Instagram, Facebook și site-ul de unde vă puteți achiziționa cursurile.
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Îți dorești să fii mereu la curent cu noutățile de pe blog? Poți să mă urmărești pe Facebook și Instagram, unde răspund prompt la mesaje.