Cum a fost în Oslo?

Știu, este sezonul rece și îți dorești cu ardoare să stai în casă la căldură sau să emigrezi într-o țară caldă. Parcă Valencia, Abu Dhabi sau Alicante îți fac cu ochiul și ar merge un city break. Cine ar fi interesat să se “arunce” la o țară nordică în lunile astea geroase?

Așa este. Dacă ești iubitor de arhitectură modernă și de cultura minimalistă, Oslo este un oraș frumos de vizitat (pe vreme caldă, de primăvară).

Am vizitat Oslo în aprilie, în câteva zile călduroase, de primăvară blândă. Oslo a fost fondat în 1040 în Era Vikingilor, sub numele de Ánslo. Orașul a trecut prin diferite transformări economice, fizice și politice. De la oraș episcopal, oraș târg, fortăreață și într-un final reconstruirea orașului după incendiul din 1624. Până a devenit capitala Norvegiei, sub numele de Oslo în 1925.

În prezent, Oslo este un hub al dezvoltării, al transportului maritim și un important centru bancar & comercial. De asemenea, a fost clasat în primele locuri în ceea ce privește calitatea vieții în rândul orașelor europene și nivelul de trai ridicat.

ZBORUL

Biletul de avion a fost luat cu câteva săptămâni în avans, fiind rută directă de pe aeroportul Stansted din Anglia la aeroportul Gardermoen din Oslo. Durata zborului este de 2 ore și 10 minute, cu prețul biletului dus-întors sub 150 de lire. Ryanair a fost opțiunea directă și ieftină ce includea bagajul în cabină.

VIZĂ & TRANSFER

Aeroportul din Oslo este mare dar destul de eficient. Am stat foarte puțin la pașapoarte iar transferul către centrul orașului l-am făcut cu trenul de mare viteză care a parcurs distanța de 45 de kilometri în 20 de minute. Biletele le poți achiziționa în stația din aeroport sau de pe website-ul lor pe care îl găsești aici. Prețul biletului este în jur de 20 de lire doar pe o singură rută.

CAZAREA

Nu cred că există o lună din an în care cazările să fie ieftine. M-am uitat la hotel și Airbnb iar prețurile erau destul de similare. Pentru două nopți petrecute în Oslo cu mic dejun inclus, prețul cazării a fost de 209 lire, la hotel Verdandi pe care îl găsești aici.

MÂNCAREA

Patiseriile, burrito, cafeaua și frozen yogurt au fost my go to. Nu a fost un fel de mâncare care m-a impresionat dar faptul că mâncarea a avut gust a fost îndeajuns. Prețurile au fost destul de similare cu cele din Anglia, poate chiar mai scumpe de multe ori.

CE AM VIZITAT?

Am luat la pas docurile unde poți admira bărcile de diferite dimensiuni, iar de asemenea unde poți să achiziționezi și un tur al fiordului pe barcă. Și pescărușii care făcea plimbarea de după amiază.

Cum sunt un mare fan al castelelor, am vrut foarte mult să văd fortăreața Akershus, un castel medieval ce datează din Evul Mediu. Fortăreața a fost construită pentru a proteja orașul în caz de atac și de a servi drept reședință regală. La momentul actual, este sediul temporar al primului ministru din Norvegia.

O altă atracție arhitecturală ce merită să fie văzută este Palatul Regal construit în prima jumătate a secolului 19. Palatul este situat în centrul orașului, la capătul porții Karl Johans și este înconjurat de parcul Square. Ca orice reședință regală, palatul este păzit de gărzile regale iar ritualul schimbării gărzilor regale a devenit o atracție turistică.

Oslo Opera House este locul unde își are sediul Opera Națională și de balet. Este un obiectiv turistic datorită suprafețelor exterioare înclinate care sunt acoperite cu marmură din Carrara și granit alb ce fac să pară clădirea că se ridică din apă.

Muzeul Național este un un labirint plin de diverse obiecte, mai exact 6500. Muzeul este o contopire a muzeului de arhitectură, de artă contemporană, de artă decorativă & design, de artă industrială și galeriile naționale. Exponatele fac parte din design, artă plastică, artă contemporană sau meșteșuguri. De asemenea poți să vezi și faimosul tablou “The Scream” de Edvard Munch.

Din păcate, multe din obiectivele importante erau închise pentru renovare. Centru păcii, Muzeul Vikingilor sau Muzeul istoric sunt câteva dintre obiectivele de pe lista mea pe care nu am putut să le văd.

OAMENII

Oamenii mi s-au părut foarte similari cu cei din Anglia, respectuoși și diplomați. Am fost mirată că pentru prima dată am văzut mai mulți oameni decât mașini pe drumuri.

CONCLUZIE

Mi-a plăcut orașul și cred că într-un city break poți să vizitezi toate atracțiile turistice. Mi-ar plăcea să încerc iarna și pârtia de schi care arată foarte interesant.


Dacă ți-a făcut cu ochiul articolul ăsta, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Vrei să fii mereu pe val cu noutățile de pe blog? Dă-mi un follow pe Facebook și Instagram, acolo unde răspund mai rapid la mesaje decât cafeaua fierbinte într-o dimineață agitată!

Views: 56

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Mai mult de un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *