De ce stai în București?

Când am ajuns la geografie la partea de explorat și învățat orașele României, mi s-a părut imposibil. Toate punctele cardinale acopereau orașe cu diferite tradiții și dialecte. O misiune imposibilă ai spune dar pe de altă parte un nou quest: ce ar fi dacă aș sta în orașul x?

Câți oameni nu ai auzit în jurul tău spunând că ” Bucureștiul este micul Paris?”. Sau că la Cluj ” viața este mai molcomă”. Așa că am rugat câțiva oameni să îmi dea un mini sneak peek. Pentru o perspectivă mai clară.

Ana – Copywriter

“Există 1000 de motive să iubești Bucureștiul. Și probabil 1001 de motive să-l urăști, depinde de ceea ce vrei să vezi. Pentru mine, personal, sunt cel puțin 4 pentru care nu m-aș vedea trăind în altă parte (momentan).

I love my job so e normal să-mi doresc să fac asta acolo unde publicitatea e cât mai aproape de „the real deal”. Din păcate, în provincie, publicitatea încă înseamnă print shopuri. Iar agențiile de top și brandurile care au ceva de spus se învârt în zona Universitate – Romană – Ștefan Cel Mare – Floreasca –  Pipera.

Restaurantele și cafenelele în București sunt ca pasărea Pheonix – unul renaște din cenușa  altuia în fiecare weekend. Se deschid mereu tot felul de locuri noi, așa că posibilitățile sunt nelimitate. Dar nu e vorba doar de horeca, ai zeci de teatre, cinematografe, parcuri, bulevarde, străduțe pe care să te pierzi. Orice ai vrea să faci în București e posibil. De la dansuri latino la scrimă, arte marțiale, pictură în vin, balet în apă – you name it, we got it. Ai de la cine învăța orice limbă străină. Poți face shopping în tot felul de buticuri sau în magazinele marilor branduri. Efectiv oricare ar fi hobby-ul tău, ai toate șansele să-l găsești în București.

Ca o persoană care a experimentat atât sistemul de sănătate public cât și privat din Galați și București, pot spune cu mâna pe inimă că aș face orice îmi stă în putință să fac investigații și să mă tratez în capitală. Sună trist, dar „Moartea Domnului Lăzărescu” e încă un film de actualitate.”

Greta – Jurnalist

“Locuiesc în București de peste zece ani și, în tot acest timp, am trecut prin multe etape și am cunoscut, implicit, și multe fețe ale orașului. A fost prietenos cu mine de la început, m-a integrat, mi-a găsit un loc al meu, m-a crescut, mi-a deschis uși, mi-a arătat oameni. Cred că București are câte ceva de oferit pentru fiecare, indiferent de visul său.

Oportunități- asta înseamnă acest oraș pentru mine și acum, asta înseamnă și pentru copiii mei. Da, este sufocant din cauza traficului, pentru că se construiesc permanent imobile fără noi căi de acces. Este poluat, însă noi am găsit un loc în inima sa pe care să-l numim cu drag acasă.

Și care ne ferește de multe probleme ale junglei urbane. Iubesc și alte locuri din România și cred că bucuria autentică e ascunsă undeva prin dealuri și munți, dar pe termen lung, nu m-aș vedea locuind în altă parte. Arta, cultura, străzile ascunse, clădirile cu poveste, oamenii valoroși, gălăgia, distracția, cafeaua bună…toate mă țin aici.”

Ramona – Project manager

“Ce înseamnă să stai în București? Uneori mă întreb și eu asta pentru ca e un oraș foarte agitat, aglomerat și obositor care e posibil sa îți ia mult din energie și timp. Totuși e un oraș în care poți trăi pentru ca sunt foarte multe posibilități pentru petrecerea timpului liber: sunt multe parcuri în care te poți plimba sau face diverse sporturi (chiar și SUP), în mall-uri găsești tot felul de activități, nu doar laser tag sau bowling, din punct de vedere culinar găsești o varietate super mare din gastronomii internaționale sau cea locală, concerte pe toate gusturile (la care poți primi și invitații gratuite). E un oraș vibrant și colorat, dar care te prinde sau nu. Nu există cale de mijloc.”

Iulian – Product tester

“Născut și crescut în București, am întâmpinat numeroase situații dificile. Eu sunt un om care preferă să abordeze lucrurile cu calm dar am observat că mulți oamenii din oraș sunt extrem de agitati, nervoși. Și nu mai zic de șoferii incompetenți care parchează pe trotuar sau chiar circulă cu viteză, în ciuda existenței locurilor de parcare disponibile. Acești șoferi se consideră civilizați, dar sunt reticenți să plătească pentru un loc de parcare… Unii dintre ei par să uite cum este viața în oraș.

Chiar și cu toate provocările și obstacolele, viața poate fi frumoasă dacă știi să o faci așa. Pe plan profesional, există o mulțime de joburi disponibile în diverse corporații. Cu toate acestea, în ultima vreme, am observat o creștere a incompetenței angajatorilor, iar rata de angajare la o singură firmă este tot mai redusă, cu excepția cazurilor în care renunți la demnitate și te supui unui comportament neprofesionist. Pe de altă parte, sectorul public pare să nu promoveze muncitorii locali, preferând să angajeze imigranți pentru a economisi costuri.

Pe plan personal, Bucureștiul oferă o varietate impresionantă de opțiuni de divertisment și hobby-uri. De la teatru, concerte și festivaluri, până la evenimente de tot felul, există mereu ceva de făcut. Personal, sunt pasionat de ComiCon, deoarece fac cosplay, iar în București, aceasta este o comunitate în plină expansiune, cu o mulțime de oportunități de dezvoltare artistică și susținere din partea celor din jur. Mai mult, există ocazii de colaborare la evenimente organizate de companii precum Ubisoft și altele asemenea.


Când vine vorba de restaurante, avem o varietate impresionantă de localuri și cafenele ce oferă produse de înaltă calitate. Indiferent dacă ești în căutare de preparate tradiționale românești, libaneze, spaniole sau mexicane, poți fi sigur că vei găsi ceva pe gustul tău. După o zi lungă de muncă, nu vei avea niciodată probleme să găsești un loc perfect pentru relaxare și petrecerea timpului liber.”


Dacă ți-a făcut cu ochiul articolul ăsta, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.

Vrei să fii mereu pe val cu noutățile de pe blog? Dă-mi un follow pe Facebook și Instagram, acolo unde răspund mai rapid la mesaje decât cafeaua fierbinte într-o dimineață agitată!

Publicat de Norina Drujescu

Stau foarte prost la autocaracterizare dar întotdeauna am zis despre mine că sunt un digital creator wanna be. Vorbesc mult, scriu puțin și citesc când apuc. Un deceniu de când scriu și îmi perfecționez stilul dar tot nu m-am plictisit. Is this true love? Crizele mele existențiale seamănă cu melodiile lui Taylor Swift iar interviurile mele găsesc hidden gems în marea de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.