Dacă nu ești de mult la mine pe blog – deși cei (aproape) 12 ani ar trebui să își spună cuvântul – o să observi că nu îmi place să scriu articole de umplutură. Sau care nu au ceva relevant să îți transmită, pentru acele 5-10 minute pe care le petreci răsfoind articolele.
Iar după o mică pauză (because adulthood!) mi-am dat seama că nu am abordat un subiect foarte relevant. Ceva ce este în trending, căci toți suntem creatori de conținut, într-un fel sau altul. Dar mulți confundă identitatea personală cu profesia de creator de conținut.
Haide savurează aripioarele alea la cuptor (cu sosul ăla genial de usturoi) și permite-mi să-ți clarific unele aspecte, din perspectiva unui full time social media content creator ( oh oau, ce pompos sună!)
Înainte de toate…
Ce este un creator de conținut?
Și nu, nu este doar influencer-ul ăla pe care îl urmărești cu sfințenie. Nu este doar food blogger-ul ăla care se duce la toate restaurantele din București. Și în nici un caz nu este doar gamer-ul ăla care te face să cumperi toate jocurile de pe Steam.
Un creator de conținut este o persoană care creează emoții și experiențe pentru a atrage un public online. Deci poate fi copywriter-ul tău preferat. Sau tipul ăla amuzant care face live-uri și îți ridică moralul în primele 10 minute.
Ce strategie folosesc creatorii de conținut?
De regulă, sunt două tipologii de creatori de conținut: cei care se alătură unei nișe existente sau cei care vor să facă ceva diferit. Ambele categorii preferă să nu urmeze ruta tradițională – de exemplu, să înceapă să lucreze într-o agenție – ci își croiesc propriul stil & conținut. Încep la scară mică – prieteni, familie, colegi- iar dacă conținutul este relevant și catchy se extinde. La o audiență mai mare și mai variată.
Strategia de marketing abordată de multe ori depinde de platformele în care activează cel mai des creatorul de conținut. De asemenea, este foarte important tot ceea ce ține de demografie. Dacă 40 la sută din vizualizări ți le fac femeile până în 35 de ani, well, you know what to do.. (glumesc)
Nu zice nimeni că nu vine hate-ul și părerismul gratuit..
Ce tipuri de creatori de conținut există?
Creatorul de conținut tranzitiv – conținutul este în totalitate video și folosesc social media pentru a-și construi o audiență și pentru a se implica cu publicul lor. Folosesc platformele de social media pentru a se promova prin partajarea reclamelor plătite sau linkuri către canalele lor.
Creatorul de conținut cultural – creează conținut ce se concentrează pe a face comunitatea să se simtă bine decât să abordeze subiecte specifice. Conținutul poate fi atât video cât și scris, iar nivelul de urmăritori este posibil să fie mai scăzut – își doresc ca publicul să se concentreze pe conținut și nu pe creatorul în sine.
Există o diferență între profesia și identitatea creatorului de conținut?
De cele mai multe ori, da. Majoritatea creatorilor pe care îi urmărești pe TikTok, Instagram sau YouTube și-au creat un alter-ego. Căci de multe ori este sănătos să avem o delimitare clară între lucru și viață personală. Și dacă nu știai, a fi creator de conținut este un simplu job. Ca oricare altul.
Iar de multe ori am observat că este confundat. Cu faptul că persoana aia este o „celebritate” și cei din jur au tendința de a pompa ego-ul creatorului. Cu faptul că nu îl cunoști pe omul ăla personal ci doar ce lasă să se vadă. Cu faptul că omul ăla are o viață personală pe care o ține pentru el. Cu faptul că ceea ce vezi în online nu înseamnă că se aplică și în viața de zi cu zi.
Adică la finalul zilei nu te duci cu o abordare ” da’ ce faci vere?” pentru simplul fapt că îl știi pe „ăla” de pe Instagram. Și nici nu îl rogi să îți ia un meniu la McDonalds că l-ai văzut că stătea la coadă la drive-thru.
Dacă ți-a făcut cu ochiul articolul ăsta, te invit să explorezi și celelalte povești din această categorie.
Vrei să fii mereu pe val cu noutățile de pe blog? Dă-mi un follow pe Facebook și Instagram, acolo unde răspund mai rapid la mesaje decât cafeaua fierbinte într-o dimineață agitată!